Zdravotníctvo nie je prioritou Ficovej vlády, tvrdia sestry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieťa, pôrod
Foto: SITA

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) nepodporuje návrh štátneho rozpočtu pre budúci rok v predloženom znení. Sestry zároveň veria, že ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej sa podarí vybojovať viac financií pre zdravotníctvo.

Ako uviedla vo štvrtok komora, predpokladané príjmy z verejného zdravotného poistenia totiž nielenže nepokryjú nároky slovenských pacientov, ale taktiež neprinášajú priestor na dlho očakávané dostatočné platové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek.

Podľa prvotného návrhu budúcoročného rozpočtu by mali príjmy verejného zdravotného poistenia tvoriť 4,27 miliardy eur, čo je medziročne o 16,6 milióna eur menej. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek konštatuje, že navrhovaná sadzba za poistencov štátu v rozpočte pre zdravotníctvo pod 3,7 percenta ani zďaleka nepostačuje na vykrytie nárokov slovenských pacientov.

Starnutie populácie zvyšuje výdavky

Populácia starne, čo podľa prezidentky SK SaPA Ivety Lazorovej prináša zvýšené výdavky na zdravotnú starostlivosť, hlavne na lieky. Zadĺženie nemocníc sa tak podľa nej bude zvyšovať.

„Spolu s avizovanou implementáciou odvodovej odpočítateľnej položky súvisiacej so zvýšením minimálnej mzdy, ktoré spôsobí výpadok 150 miliónov eur, by podľa analytikov mohlo viesť v najhoršom prípade k výpadku zdrojov v rezorte zdravotníctva v súhrne asi až 266 miliónov eur, čo však Ministerstvo zdravotníctva SR spochybňuje,“ poznamenala.

Návrh štátneho rozpočtu v predloženom znení je pre sestry a pôrodné asistentky ďalším signálom, že súčasná vláda Roberta Fica nemá záujem na spravodlivom ohodnotení ich práce. Podľa Lazorovej je úlohou vedenia ministerstva, aby pre tento rezort vybojovalo viac.

Na Slovensku chýbajú tisícky sestier

„Avšak opakovane sme sa presvedčili, že zdravotníctvo nie je prioritou tejto vlády, ani samotnej ministerky Zuzany Zvolenskej. Naopak, populistické kroky tejto vlády ho ešte viac zdecimujú,“ vyhlásila komora.

Lazorová ďalej zdôraznila, že nespokojnosť sestier narastá, pretože ich je málo, sú preťažené a slabo ohodnotené. „Obávame sa, že nám sestry a pôrodné asistentky budú odchádzať do zahraničia v ešte väčšom počte, než je tomu teraz aj kvôli slabému finančnému ohodnoteniu,“ konštatovala.

V súčasnosti sú podľa komory ich platy 20 percent pod priemerom mzdy v národnom hospodárstve. V priemere na tisíc obyvateľov pripadá v krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj 8,7 sestry, pričom na Slovensku je to 5,9 sestry.

„Už teraz nám na Slovensku chýba viac ako 15 tisíc sestier. A ministerstvo zdravotníctva sa tvári, že je všetko v poriadku,“ uzavrela Lazorová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRSKSaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiekVláda SR