Vlaňajší dlh môže pre novú metodiku klesnúť pod 55 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Zľava: Predseda vlády Robert Fico a minister financií Peter Kažimír počas TK Ministerstva financií SR na tému: výber daní. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Zavedenie novej výkazníckej metodiky ESA2010 zrejme bude pre slovenské verejné financie napokon znamenať relatívne dobré správy. Dlh verejnej správy by totiž mohol napriek jeho nominálnemu navyšovaniu, napríklad zaraďovaním nových subjektov do okruhu verejných financií, v konečnom dôsledku klesnúť späť pod 55 % hrubého domáceho produktu. Tak to aspoň odhadujú analytici menového úseku Národnej banky Slovenska. Deficit rozpočtu verejnej správy naopak zrejme mierne stúpne, stále by však mal zostať pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu.

Podľa menového úseku centrálnej banky totiž pozitívny dopad zavedenia novej metodiky ESA2010 na hrubý domáci produkt bude výraznejší, ako ten negatívny na dlh. A keďže deficit aj dlh sa vykazujú ako pomerné ukazovatele k hrubému domácemu produktu, samotný dlh by mohol papierovo mierne klesnúť.

Vlani dosiahol dlh výšku takmer 56 percent

Štatistický úrad SR pritom už skôr odhadol, že úroveň slovenského hrubého domáceho produktu za rok 2012 by mohla vplyvom zavedenia novej metodiky stúpnuť o 1,3 % až o 2 %, teda o 940 mil. eur až 1,44 mld. eur. „Náš odhad sa prikláňa k hornej hranici tohto intervalu. Takýto nárast by mal mať aj pozitívny dopad na podielové ukazovatele dlhu a deficitu cez efekt denominátora,“ konštatujú v komentári analytici menového úseku centrálnej banky. Za papierovo vyšší hospodársky rast môže napríklad započítavanie výdavkov na obranu a vedu do investícií či vykazovanie obstarávania malých nástrojov ako investícií a nie ako medzispotreby.

Podobné čísla o hrubom domácom produkte by tak zrejme platili aj pre rok 2013. V ňom by pritom podľa analýz menového úseku vplyvom nových pravidiel mohol byť navýšený deficit o 134 mil. eur a dlh o 390 mil. eur. V tomto prípade ich výšku ovplyvňuje v súvislosti s novou metodikou ESA 2010 okrem iného zaraďovanie nových subjektov do okruhu verejných financií, zmeny v posudzovaní penzijných záväzkov či zaznamenávaní daňových výdavkov.

Podľa prepočtov analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska, by tak pri revízii hrubého domáceho produktu za rok 2013 o 1,8 % smerom nahor klesla revidovaná výška verejného dlhu tesne pod 55 % na úroveň 54,97 % hrubého domáceho produktu. Podľa poslednej jarnej notifikácie dlhu a deficitu Eurostatom ešte podľa starej metodiky pritom dlh vlani na Slovensku dosiahol 55,42 % výkonu ekonomiky.

Peniaze, euro

Definitívu sa dozvieme čoskoro

Ak by sa potvrdili tieto odhady analytikov z menového úseku Národnej banky Slovenska, deficit verejných financií za minulý rok by sa zase naopak zvýšil. Pri revízii hrubého domáceho produktu o 1,8 % smerom nahor by predstavoval 2,9 % výkonu ekonomiky. Pri aprílovej notifikácii nám Eurostat podľa pôvodnej metodiky ESA95 vyrátal schodok rozpočtu verejnej správy na úrovni 2,77 % hrubého domáceho produktu.

Naplnenie uvedených predpokladov by pritom malo zaujímavý dopad aj na tvorbu budúcoročného rozpočtu. Revízia dlhu späť pod 55 % hrubého domáceho produktu by totiž znamenala dodatočné vymanenie sa z tretej hranice ústavnej dlhovej brzdy, podľa ktorej musí vláda predložiť rozpočet bez medziročného rastu rozpočtovaných výdavkov. Pod hranicou 55 % má vláda iba povinnosť predložiť na rokovanie národnej rady návrh opatrení, ktorými chce zabezpečiť znižovanie dlhu.

Aj keď ide stále len o odhady, definitívu sa dozvieme čoskoro. Samotná metodika ESA 2010 totiž už oficiálne platí od septembra. A európsky štatistický úrad Eurostat bude zverejňovať jesennú notifikáciu deficitu a dlhu podľa nových pravidiel už v októbri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR