Rusi môžu obmedziť plyn krajinám EÚ, s Kyjevom sa nedohodli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA

BERLÍN 26. septembra (WEBNOVINY) – Ruský minister energetiky Alexander Novak sa vyjadril, že európske krajiny nemôžu reexportovať ruský plyn na Ukrajinu vzhľadom na obsah kontraktov. Naznačil pritom, že tí, ktorí plyn reexportujú, by mohli čeliť obmedzeniu dodávok.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka Handelsblatt Novak uviedol, že reexport je neprijateľný. Ruský minister tak zmenil svoj postoj, ktorý zaujal minulý týždeň v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse.

„Podpísané kontrakty neobsahujú nijaké ustanovenie o reexporte,“ povedal Novak pre nemecký denník. „Dúfame, že naši európski partneri rešpektujú minulé dohody. Je to jediný spôsob ako garantovať neprerušené dodávky,“ dodal.

V rozhovore pre rakúsky Die Presse však 18. septembra Novak uviedol, že Rusko neobmedzí export plynu do Európy počas tejto zimy s cieľom zabrániť jeho reexportu na Ukrajinu.

Kyjev a Moskva sa nedohodli na cene

Európska komisia (EK) si želá dočasné riešenie sporu o plyn medzi Ruskom a Ukrajinou. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger dúfa, že sa dosiahne dohoda o dodávkach na obdobie do apríla budúceho roka, aby sa pokryl hlavný dopyt počas zimnej sezóny.

Kyjev a Moskva sa nedohodli na cene za dodávky zemného plynu z Ruska. Po ďalšom kole rokovaní za účasti predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie v Berlíne o tom v piatok informoval ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Podľa ministra sa nepodarilo nájsť zhodu v otázke uhradenia starých dlhov. Vláda v Kyjeve je však pripravená na kompromis a verí, že otvorené otázky sa podarí vyriešiť do utorka budúceho týždňa, dodal Prodan.

Maďarsko pozastavilo dodávky plynu na Ukrajinu

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že Rusko v najbližších týždňoch zvýši dodávky plynu pre Maďarsko. Odvolal sa na rozhovor s generálnym riaditeľom ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexandrom Millerom.

„Bez ohľadu na intenzitu ukrajinskej krízy Maďarsko nemôže ohroziť bezpečnosť dodávok plynu svojim obyvateľom,“ povedal Orbán pre verejnoprávny rozhas. Bližšie údaje k objemu zvýšených dodávok premiér neposkytol.

Maďarsko ešte vo štvrtok pozastavilo dodávky plynu na Ukrajinu. Plyn do konfliktom zmietanej krajiny z Maďarska neprichádza od štvrtka 16:00 GMT. Dôvodom sú očakávania výrazného nárastu dodávok plynu v opačnom smere. Informoval o tom maďarský prevádzkovateľ plynovodov, spoločnosť FGSZ. Táto firma vo svojom stanovisku uviedla, že od 26. septembra výrazne stúpne dopyt po importe plynu.

„V záujme udržania bezpečnosti a rovnováhy systému sa plynový uzol (na hranici Maďarska a Ukrajiny) musí prepnúť spôsobom, že všetky plynovody v sieti budú vhodné na dodávky v smere do Maďarska,“ uviedla FGSZ. Maďarsko zastavuje dodávky na Ukrajinu na neurčito.

Maďarsko podľahlo tlaku Moskvy, tvrdí Naftogaz

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz v piatok vyzvala Maďarsko, aby Kyjevu obnovilo dodávky plynu reverzným tokom. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz naznačila, že Maďarsko ustúpilo politickému tlaku Moskvy.

„Maďarských partnerov vyzývame, aby rešpektovali svoje zmluvné záväzky a legislatívu Európskej únie,“ uviedla spoločnosť. „Naftogaz vyzýva EÚ, aby zabezpečila kolektívne riešenie pre energetickú bezpečnosť Európy a dodržiavanie interných pravidiel EÚ. Krajiny EÚ ani Ukrajina nesmú byť terčom politického tlaku prostredníctvom vydierania energiami,“ uviedol ďalej Naftogaz vo vyhlásení na svojej internetovej stránke.

Brusel kritizuje Maďarsko, Moskva varuje pred zastavením plynu

Európska komisia v piatok podrobila kritike rozhodnutie Maďarska. Podľa hovorkyne výkonného orgánu Helene Bannerovej sú spätné dodávky ruského plynu v súlade s právnymi dohodami a Brusel preto očakáva pomoc Ukrajine zo strany všetkých členských krajín Únie.

Ako povedala, „odkaz EK je veľmi jasný – očakávame od všetkých členských krajín poskytovanie reverzného toku, ako to schválila EK v záujme spoločne energetickej bezpečnosti“. Podľa jej slov „neexistuje nič, čo by európskym spoločnostiam zabraňovalo narábať s plynom zakúpeným od Gazpromu slobodne, čo zahŕňa aj predávanie tohto plynu zákazníkom tak v rámci únie ako aj tretím krajinám ako je Ukrajina“.

Zásobníky v Maďarsku sú naplnené na 61 percent

Firma FGSZ uviedla, že Maďarsko má kapacity na to, aby ročne na Ukrajinu poslalo 6 miliárd metrov kubických plynu, pričom je to otázka technických a obchodných podmienok a nie garantovaná kapacita.

Maďarsko ročne spotrebuje zhuba deväť miliárd kubických metrov plynu pri domácej produkcii okolo 1,5 miliardy kubických metrov. Väčšina importovaného plynu prichádza do Maďarska cez územie Ukrajiny.

Zásobníky, v ktorých dokáže Maďarsko uskladniť šesť miliárd kubických metrov plynu, sú v súčasnosti naplnené na 61 percent, čo je podľa agentúry Reuters najnižšia úroveň v rámci Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Günther OettingerViktor Orbán