Návrh zákona o poisťovníctve zasypala lavína pripomienok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Preukaz poistenca poistovna
Foto: ilustračné, SITA

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo financií (MF) SR dostalo k návrhu zákona o poisťovníctve 238 pripomienok, z toho 67 zásadných a 171 obyčajných. Ako pre agentúru SITA uviedla generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková, pripomienky rezort financií ešte vyhodnocuje, čiže je podľa nej predčasné hovoriť o definitívnom znení.

Asociácia poisťovní vzniesla viac ako 100 pripomienok, čo podľa Žákovej vzbudzuje dojem, že sa trh novej úprave bráni. „Avšak drvivá väčšina našich pripomienok je iba viac-menej technického charakteru,“ skonštatovala Žáková.

Cieľom zákona je implementovať eurosmernicu týkajúcu sa poistenia a zaistenia v rámci projektu Solventnosť II. Cieľom solventnosti je podľa rezortu financií najmä zabezpečiť lepšiu ochranu pre poistených, ale aj lepšie rozdelenie kapitálových zdrojov. Nový systém solventnosti by mal zároveň poskytnúť orgánom dohľadu nástroje a právomoci na zhodnotenie celkovej solventnosti dohliadaných firiem.

Pripomienky vznikli aj z nepochopenia ustanovení

Ide teda o tzv. úplnú harmonizáciu, kde je povinnosť prevziať smernicu v celom rozsahu. Mnohé pripomienky asociácie poisťovní vyplývali z rôzneho pochopenia niektorých ustanovení smernice, iné zase z problematického prekladu z anglického originálu smernice.

Slovenská asociácia navrhuje úpravu alebo dopracovanie niektorých pojmov. Zákon zároveň mení definíciu technických rezerv a daňovú uznateľnosť, je teda podľa Žákovej potrebné upraviť aj zákon o dani z príjmov. Smernica vyžaduje aj úpravy v súkromnej správe, preto MF navrhuje aj malú novelu Občianskeho zákonníka.

Občiansky zákonník by sa mal celý rekodifikovať

„Korektné by však bolo, keby bol konečne rekodifikovaný celý Občiansky zákonník alebo minimálne tá jeho časť, ktorá hovorí o poistnej zmluve. Tejto požiadavke však Ministerstvo spravodlivosti SR už roky odoláva a preferuje čiastkové úpravy zákona vytrhnuté z kontextu, ktoré však celkovo právne prostredie v oblasti poistenia komplikuje,“ povedala Žáková.

K návrhu je pripojená aj novela zákona o povinnom zmluvnom poistení, ktorej zámerom je sprehľadniť prideľovanie bonusov a malusov a zrušiť niektoré ustanovenia, ktoré sa ukazujú ako problémové. „V tejto oblasti sme poukázali na to, že návrhy si vyžadujú spresnenie priamo v zákone alebo v prípade bonusov a malusov aj doriešenie niektorých detailov ich prideľovania iným spôsobom, napríklad vo vykonávacom predpise,“ dodala Žáková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR