Piloti Lufthansy štrajkujú, protest narušil desiatky letov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lufthansa
Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa oznámili opäť štrajk. Foto: SITA/AP

FRANKFURT 30. septembra (WEBNOVINY) – Utorňajší štrajk pilotov nemeckých vlajkových aerolínií Lufthansa pocítilo približne 9-tisíc cestujúcich.

Dopravca musel počas dňa zrušiť 25 z 57 diaľkových letov obsluhujúcich letisko vo Frankfurte, zrušených letov od pondelka do stredy je však spolu asi 50 vzhľadom na rozdelenie posádok a lietadiel. Najnovší štrajk na frankfurtskom letisku trvá 15 hodín (od 8:00 do 23:00 SELČ) a je tak v prípade Lufthansy najdlhším od apríla, keď piloti prerušili prácu na tri dni.

Štrajkujúci požadujú zachovanie výhod pri odchode do predčasného dôchodku a nevylučujú ďalšie protestné akcie. Frankfurt je tretím najväčším letiskom Európy a zároveň miestom, kde má Lufthansa hlavnú prevádzkovú základňu.

Piloti Lufthansy požadujú zachovanie programu predčasného odchodu do dôchodku aj pre pilotov, ktorí v podniku ešte len začínajú pracovať. Program vznikol pred 50 rokmi, keď piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba osem rokov.

Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého mohli piloti v tomto prechodnom období dostávať až 60 percent predošlého platu. Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov. Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014.

Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám a rýchlo rastúcim leteckým spoločnostiam z Blízkeho východu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Air FranceLufthansa