Hranica príjmu pre dotovanú hypotéku od zajtra stúpne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 30. septembra (WBN/PR) – Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku pre mladých do 35 rokov sa od zajtra zvýši o takmer 50 eur. Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorí vlani zarábali v priemere až 1 114,10 eur v hrubom.

V dôsledku rastu priemernej mzdy v národnom hospodárstve stúpne od zajtra príjmová hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých o takmer 50 eur na 1 114,10 eur. V prípade dvoch žiadateľov (manželstvo nie je podmienkou) platí dvojnásobná suma, t.j. 2 228,20 eur. V tejto výške bude platiť do konca roka a v januára by sa mala mierne znížiť. „Očakávame, že priemerná mzda v národnom hospodárstve za tretí štvrťrok tohto roka dosiahne výšku približne 834 eur, čo by znamenalo, že hranica príjmu by od januára mohla poklesnúť na úroveň okolo 1 085 eur,“ hovorí Andrej Arady, makroekonóm VÚB banky.

Keďže príjmová hranica sa posudzuje vo vzťahu k priemernej hrubej mzde žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok, pre všetky žiadosti podané do 31. decembra tohto roka sa nárok na štátny príspevok posudzuje podľa príjmov za rok 2013. U tých, ktorí žiadosť podajú od januára, sa už bude hodnotiť príjem za rok 2014. „Ak v tomto roku váš príjem stúpol tak, že by mohol presiahnuť príjmovú hranicu, mali by ste žiadosť o hypotéku podať najneskôr do konca roka. V prípade, že sa vám dovtedy nepodarí nájsť vhodnú nehnuteľnosť a nechcete prísť o štátny príspevok, stačí ak vo VÚB požiadate o hypotekárny certifikát. Na vyhľadanie nehnuteľnosti tak získate ďalšie 3 mesiace,“ uvádza Melinda Burdanová, vedúca oddelenia hypotekárnych úverov VÚB banky.

Podmienkou získania dotovanej hypotéky je vek do 35 rokov (posledný deň, kedy je možné podať žiadosť, je deň 35. narodenín) a priemerná hrubá mzda za predchádzajúci kalendárny rok najviac do 1,3 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, resp. 2,6 násobku v prípade dvojice žiadateľov. Úrokové zvýhodnenie platí na prvých päť rokov od poskytnutia hypotéky a jeho výšku stanovuje zákon o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne. Jeho aktuálna výška je 3% (2% dotuje štát, 1% banka). Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 000 eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70% z hodnoty nehnuteľnosti. Časť úveru presahujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou.

Pri maximálnej, 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov môže mladý človek vďaka zvýhodneniu ušetriť mesačne aj viac ako 80 eur, čo za 5 rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 5 000 eur,“ doplnila Burdanová. Okrem finančnej úspory umožňuje hypotéka pre mladých znížiť splátky na polovicu alebo odložiť splátky istiny po dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. Výhodou dotovanej hypotéky je aj to, že akúkoľvek jej časť možno kedykoľvek počas prvých piatich rokov splatiť bez poplatku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka