Pokuty za kartel budú od stavbárov vymáhať cez exekúcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diaľnica D1 Fričovce – Svinia
Zemné práce počas výstavby diaľnice D1 Fričovce - Svinia v blízkosti obce Hendrichovce. Výstavba diaľnice je súčasťou projektov zaradených do Operačného programu Doprava (OPD) v súčasnom programovom období 2007 – 2013. Riadiacim orgánom OPD je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Foto: SITA

BRATISLAVA 30. septembra (WEBNOVINY) – Protimonopolný úrad SR (PMÚ) si vymáha od stavebných firiem cez exekučné konanie pokuty za ich účasť na kartelovej dohode v roku 2004. Úrad podal návrhy na exekúciu v prípade troch neplatiacich firiem Strabag, a.s., Praha, Mota – Engil, Engenharie e construcao, S.A. a Betamont s.r.o., Zvolen.

„Exekútor vykonáva úkony podľa exekučného poriadku, pričom k dnešnému dňu (utorok 30. septembra) bola úradu poukázaná pokuta od spoločnosti Betamont,“ informovala agentúru SITA Monika Kaczorová z odboru ekonomiky a kancelárie PMÚ. Betamont dlhoval na neuhradenej pokute vyše 131 tis. eur.

Kde má spoločnosť sídlo, nie je relevantné

Strabag so sídlom v Českej republike má uhradiť pokutu 12,21 mil. eur a portugalská Mota – Engil 13,88 mil. eur. „Šancu vymôcť dlžné peniaze nie je možné v tejto chvíli vyhodnotiť, závisí od priebehu exekučných konaní,“ uviedla Kaczorová v súvislosti s tým, že tieto firmy majú sídlo v zahraničí.

„Samotný fakt, kde má spoločnosť sídlo, nie je relevantný. Prípadné problémy v rámci exekúcie však nehodnotí úrad, ale exekútor, keďže exekúciu vykonáva exekútor na základe návrhu úradu,“ dodala. Exekúciu voči uvedeným firmám vykonáva Exekútorský úrad Bratislava, resp. súdny exekútor Rudolf Krutý.

Doprastav je v reštrukturalizácii

Spoločnosť Doprastav, a.s. nezaplatila kartelovú pokutu vo výške 6,57 mil. eur. Keďže je v reštrukturalizácii a je tak chránená pred veriteľmi, PMÚ v tomto prípade návrh na exekúciu nepodal.

„V rámci reštrukturalizačného konania úrad uplatňuje všetky práva veriteľa, ktoré mu vyplývajú z príslušných právnych predpisov. Správca pohľadávku úradu poprel a voči popretiu sa úrad bráni súdnou cestou,“ priblížila Kaczorová. Súdne konanie stále pokračuje a v rámci neho úrad vykonáva úkony s cieľom dosiahnuť určenie popretej pohľadávky.

Advokát Andrej Leontiev z advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c pre denník Hospodárske noviny povedal, že v prípade pokuty pre zahraničnú firmu bez majetku v SR je len malá šanca, že sa pokutu podarí v zahraničí vymôcť. Dôvodom je podľa neho chýbajúca harmonizácia v Európskej únii.

„Stavebné spoločnosti si určite dobre zvážili riziká nezaplatenia pokuty a urobili podľa toho obchodné rozhodnutie,“ myslí si Leontiev. Ocenil snahu PMÚ odhaľovať a trestať protisúťažné dohody. „Dokázal, že je schopný odhaliť a preukázať kartelovú dohodu aj bez priamych usvedčujúcich dôkazov a svoje rozhodnutie obhájiť aj pred Najvyšším súdom SR,“ dodal advokát.

Spochybnil rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, lebo podľa neho nepočítal plynutie lehoty zákazu účasti firiem na verejných zákazkách pre kartel v súlade so zmyslom zákona.

Pokutu uhradila v lehote iba spoločnosť Skanska

PMÚ ešte v októbri 2006 udelil šiestim stavebným spoločnostiam za účasť na karteli pokutu takmer 45 mil. eur. Firmy porušili hospodársku súťaž v tendri na výstavbu časti diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce.

Rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý koncom minulého roka potvrdil rozhodnutie PMÚ, nadobudol právoplatnosť 20. marca 2014. Pokutu uhradila v lehote splatnosti 19. apríla iba spoločnosť Skanska, a. s. Praha, a to 8,98 mil. eur, a vyše dva týždne po lehote Inžinierske stavby, a. s. Košice vo výške 3,02 mil. eur.

Všetkých šesť firiem podalo na Ústavnom súde SR na jar sťažnosti proti rozsudku Najvyššieho súdu SR so žiadosťou o odklad vykonateľnosti rozhodnutia PMÚ, a tým aj úhrady pokuty.

„Zatiaľ nie je nič nové. Sťažnosti ešte neboli predbežne prerokované v senátoch, teda ani nemohli byť prijaté na ďalšie konanie. Keďže sťažnosti boli pridelené sudcom spravodajcom v rôznych senátoch, nie je možné v tejto chvíli presne definovať, kedy sa o nich bude rozhodovať,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Ústavného súdu SR Anna Pančurová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PMÚ Protimonopolný úrad SR