Rubeľ klesol na historické minimum, bráni ho centrálna banka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskvou pochodovali tisícky odporcov vlády
Účastníci protestu proti bojom na Ukrajine pochodovali s ukrajinskými vlajkami v rukách a transparentmi s nápismi Nie vojne, Putin, prestaň klamať či Ukrajina, sme s tebou. Rusko, Moskva, 21. septembra 2014. Foto: SITA/AP

MOSKVA 30. septembra (WEBNOVINY) – Ruský rubeľ v utorok klesol na historické minimum voči menovému košu zloženého z dolára a eura. Ruská mena spadla pod úroveň, pri ktorej centrálna banka krajiny intervenuje s cieľom chrániť jej kurz.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Oslabenie rubľa nastalo po správe o tom, že centrálna banka uvažuje o zavedení kontroly kapitálu. Rubeľ na chvíľu voči menovému košu klesol na úroveň 44,47 bodu, čiže pod úroveň 44,40 bodu, pri ktorej centrálna banka začína neobmedzené intervencie s cieľom chrániť národnú menu. Naposledy ruská centrálna banka s cieľom podporiť rubeľ intervenovala v máji.

Devízový obchodník z veľkej západnej banky uviedol, že hodnota rubľa spadla po tom, ako agentúra Bloomberg uviedla, že podľa dvoch nemenovaných ruských predstaviteľov centrálna banka uvažuje o dočasnej kontrole kapitálu, ak sa zintenzívni jeho odlev z Ruska.

Kurz rubľa voči menovému košu podľa obchodníka ďalej neoslabil, pretože správa agentúry Bloomberg sa oficiálne nepotvrdila. Ruská centrálna banka situáciu bezprostredne nekomentovala.

Rubeľ sa vypredáva už mesiace. Negatívne na neho vplýva pokles cien ropy, sankcie pre krízu na Ukrajine a silný dopyt po dolároch zo strany ruských firiem, ktoré stratili prístup na zahraničné kapitálové trhy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia