Ruská centrálna banka sa bráni, kapitál kontrolovať nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruská centrálna banka
Foto: banky.sk

MOSKVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Ruská centrálna banka neplánuje zaviesť „žiadny druh“ kontroly kapitálu. Banka to uviedla v reakcii na správy, podľa ktorých takéto kroky zvažuje. „Vzhľadom na početné správy v médiách ruská centrálna banka informuje, že nezvažuje žiadny druh reštrikcií, ktoré by sa týkali cezhraničného pohybu kapitálu,“ uviedla banka vo svojom stanovisku.

Ruský rubeľ v utorok klesol na historické minimum voči menovému košu zloženého z dolára a eura. Ruská mena spadla pod úroveň, pri ktorej centrálna banka krajiny intervenuje s cieľom chrániť jej kurz. Oslabenie rubľa nastalo po správe o tom, že centrálna banka uvažuje o zavedení kontroly kapitálu.

Rubeľ na chvíľu voči menovému košu klesol na úroveň 44,47 bodu, čiže pod úroveň 44,40 bodu, pri ktorej centrálna banka začína neobmedzené intervencie s cieľom chrániť národnú menu.

Devízový obchodník z veľkej západnej banky uviedol, že hodnota rubľa spadla po tom, ako agentúra Bloomberg uviedla, že podľa dvoch nemenovaných ruských predstaviteľov centrálna banka uvažuje o dočasnej kontrole kapitálu, ak sa zintenzívni jeho odlev z Ruska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ruská centrálna banka