Silný dolár zatlačil ceny ropy a zlata nadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v utorok klesli na dvojročné minimum. Prispel k tomu silnejší americký dolár a výrazné zlacnenie benzínu v USA. Ropa v USA aj v Európe začala zlacňovať koncom júna, keď dostatočné zásoby komodity na trhoch zmiernili obavy o bezpečnosť dodávok z oblastí, kde sa odohrávajú vojnové konflikty.

Ceny ľahkej americkej ropy zlacneli o 3,41 dolára na 91,16 dolára za barel, čo bola najväčšia denná strata od novembra 2012. Za celý štvrťrok si odpísali 12 percent, čo bola tiež najväčšia kvartálna strata za dva roky. Novembrové dodávky britskej ropy Brent zlacneli o 2,53 dolára na 94,67 dolára za barel.

Ceny zlata v utorok klesli na deväťmesačné dno, keď silnejší dolár stlačil nadol aj iné komodity na čele s ropou. Dolár sa po zverejnení údajov o spomalení inflácie v eurozóne dostal voči menovému košu na štvorročné maximum a oproti euru posilnil najviac za dva roky.

Spotová cena zlata bola o 18:41 GMT na úrovni 1 209,30 dolára za uncu, čo bolo o 0,5 percent menej ako záverečná hodnota z pondelka. Decembrové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 7,20 dolára na 1 211,60 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať