O projekt novej nemocnice má záujem aj J&T či Penta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Penta
Foto: pentagroup.com

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – O projekt novej bratislavskej nemocnice prejavili medzi inými záujem J&T Real Estate a.s., spoločnosť Svet zdravia a.s. patriaca Pente, Agel a.s., Erste Group AG, ČSOB a.s., či ING Bank N.V.

Ide o časť z celkovo 19 potenciálnych investorov, s ktorými zástupcovia ministerstva zdravotníctva (MZ) doposiaľ viedli takzvaný predkvalifikačný dialóg. Ten predchádza samotnému verejnému obstarávaniu, v ktorom si rezort vyberie spoločníka na výstavbu, financovanie a prevádzku novej nemocnice.

Stretnutia mali odhaliť záujem o projekt

Ako informovala hovorkyňa MZ Martina Šoltésová, ešte ich čakajú posledné tri diskusie, avšak už teraz rezort hovorí, že stretnutia prekonali jeho očakávania. „O projekt je veľký záujem a na základe spätnej väzby môžeme s istotou povedať, že projekt výstavby novej nemocnice v Bratislave má všetky potrebné parametre, aby sa úspešne zrealizoval,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ Ivan Poprocký.

Ministerstvo chcelo prostredníctvom stretnutí zistiť reakcie potenciálnych partnerov na nastavenie rysov nemocnice, najmä však, či bude o projekt záujem a či je v súčasnej podobe financovateľný a realizovateľný. Medzi záujemcami o projekt bolo sedem prevádzkovateľov medicínskych služieb, šesť developerov a rovnaký počet finančných inštitúcií z celkovo desiatich krajín sveta.

Nemocnica bude slúžiť aj pre vzdelávanie a výskum

Rezort konštatuje, že ich názory i pripomienky sa líšili v závislosti od toho, z ktorej krajiny spoločnosť pochádzala, aké má skúsenosti s PPP projektmi, a aké informácie má o slovenskom zdravotníctve.

„Všetky zásadné podnety aj otázky, ktoré rezonovali v diskusiách, boli analyzované a následne zapracované do nastavených kritérií projektu, čo prispelo k lepšej pripravenosti projektu výstavby novej nemocnice,“ dodala Šoltésová. Do oficiálnej fázy verejného obstarávania plánuje rezort vstúpiť ešte tento mesiac.

Nová nemocnica je plánovaná ako projekt verejno-súkromného partnerstva. Dokončená by mala byť v závere roka 2017. Nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu.

Plánovaná je v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Zvládnuť by mala približne 40 tisíc hospitalizácií ročne s tým, že v nej budú len akútne lôžka. Rezort hľadá aktuálne poradcu, ktorý mu bude nápomocný počas realizácie projektu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRPenta