Odhad schodku stúpol, Kažimír zakázal rozšafné správanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kazimir
Podpredseda strany Smer-SD Peter Kažimír na tlačovej besede k ukončeniu volebnej kampane Roberta Fica. Bratislava, 26. marec 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Navýšenie odhadu schodku verejných financií na tento rok tesne pod hranicu tri percentá hrubého domáceho produktu netreba vnímať tragicky. Vyplýva to zo slov ministra financií Petra Kažimíra, ktorý v stredu po rokovaní vlády konštatoval, že do konca roka sa ešte čísla môžu zlepšiť. „Výber daní a odvodov z hľadiska príjmov môže ešte stále rásť, z hľadiska lepšej efektivity výberu,“ hovorí.

Výhľad hospodárenia sa zhoršuje

V pondelok vládou schválená správa o vývoji verejných financií, ktorá reviduje odhad schodku verejných financií na tento rok z pôvodných 2,64 percenta výkonu ekonomiky na 2,93 percenta hrubého domáceho produktu, tak podľa ministra hovorí iba o tom, že kabinet sa snaží vidieť veci reálne. „Nič nemaľujeme na ružovo. Je to signál pre nás dovnútra a pre verejnosť, že napriek veľmi dobrému výberu daní, nebude jednoduché dosiahnuť výsledok, ktorý sme si stanovili,“ dodal.

Zhoršenie výhľadu hospodárenia verejnej správy prichádza napriek tomu, že rastú očakávané príjmy z daní a odvodov. Podľa Kažimíra za tým stoja viaceré priťažujúce faktory. K tým najdôležitejším patrí prechod na novú metodiku ESA 2010. V súvislosti s ňou uviedol napríklad spôsob vykazovania príjmov z dividend. Kým doteraz sa prenášali dva roky, po novom sa tak môže diať iba rok. „To, čo bolo desať rokov dozadu možné, odrazu možné nie je,“ tvrdí.

Vývoj deficitu zasahujú i korekcie pri čerpaní fondov

Rezort financií však pripúšťa, že negatívnym faktorom pri vývoji deficitu budú aj korekcie pri čerpaní fondov Európskej únie. „V nadväznosti na doteraz známe výsledky auditov orgánu auditu k zisteniam Európskej komisie sa javí, že výška korekcií voči čerpaniu prostriedkov EÚ pre Slovenskú republiku bude predstavovať 81 miliónov eur, čo v podstate znamená trvalé zníženie pohľadávky SR voči EÚ,“ píše sa v schválenom materiáli. Ďalším negatívnym faktorom má byť aj hospodárenie samospráv.

Samotný odklon od pôvodne stanoveného cieľa deficitu verejných financií v tomto roku o zhruba 0,3 percentuálneho bodu je však podľa Kažimíra stále zvládnuteľný. Dodáva, že v predchádzajúcich rokoch sa štát dostal aj z ťažších situácií. Zároveň však priznáva, že aktuálne odhady znamenajú aj zvýšenie ostražitosti na výdavkovej strane rozpočtu. „Znamená to aj to, že do konca roka sa nemôžme rozšafne správať k výdavkom,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR