Výrobné ceny na Slovensku klesli výraznejšie ako v eurozóne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stavebnictvo, priemysel
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v auguste v porovnaní s júlom oslabili zhodne o 0,1 percenta po tom, ako v júli medzimesačne zhodne klesli o 0,2 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročne sa ceny priemyselných výrobcov v auguste v eurozóne znížili o 1,4 percenta a v rámci celej EÚ v porovnaní s augustom minulého roka klesli o 1,5 percenta.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v auguste medzimesačne aj medziročne znížili výraznejšie ako v rámci eurozóny aj v rámci celej Európskej únie. Oproti júlu totiž slovenské výrobné ceny oslabili o 0,4 percenta a v porovnaní s augustom 2013 sa znížili o 3,8 percenta. Medzimesačný pokles výrobných cien na Slovensku bol v rámci EÚ štvrtý najväčší a medziročné oslabenie cien bolo tretie najvýraznejšie.

V rámci členských štátov Európskej únie výrobné ceny v auguste medzimesačne najviac klesli v Dánsku (-0,7 %), Chorvátsku (-0,6 %), Estónsku (-0,5 %) a na Slovensku (-0,4 %). Najviac medzimesačne stúpli vo Švédsku (0,3 %) a v Maďarsku (0,2 %).

Medziročne sa augustové výrobné ceny najvýraznejšie znížili v Litve (-5,1 %), Belgicku (-4,7 %) a na Slovensku (-3,8 %). Medziročný rast výrobných cien evidovali iba v Rumunsku (0,8 %) a Lotyšsku a Švédsku (zhodne 0,3 %) a v Českej republike sa medziročne nezmenili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať