Ukrajinská ekonomika v dôsledku vojny klesne o osem percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prímerie je neustále porušované, ľudia umierajú
Povstalecké sily na východe Ukrajiny pokračujú v ofenzíve s cieľom získať letisko v Donecku. Prímerie vyhlásené 5. septembra je opakovane porušované. Pri zásahu školského ihriska mínometnými strelami prišli o život ďalší ľudia. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla tohto roku vyžiadal už najmenej 3500 mŕtvych na oboch stranách. Foto: SITA/AP

KYJEV 2. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajinská ekonomika sa tento rok v dôsledku vojny na východe krajiny zmenší o osem percent a v roku 2015 klesne o ďalšie jedno percento. Informovala o tom vo štvrtok Svetová banka (SB). V skoršej prognóze inštitúcia počítala s oslabením výkonu hospodárstva o päť percent v roku 2014 a v roku 2015 očakávala návrat k rastu na úrovni 2,5 percenta.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vojnový konflikt výrazne narušil ekonomickú aktivitu osobitne v regiónoch Doneck a Luhansk, ktoré spolu tvoria zhruba 16 percent výkonu hospodárstva, uviedol zástupca SB pre Ukrajinu Qimiao Fan.

Donecký a luhanský región zodpovedajú za štvrtinu priemyselnej produkcie Ukrajiny, sedem percent poľnohospodárskej produkcie a 27 percent ukrajinského exportu, dodal predstaviteľ SB.

Podľa Medzinárodného menového fondu sa ukrajinská ekonomika tento rok zmenší o 6,5 percenta, centrálna banka krajiny však pripúšťa pokles hospodárstva až o 10 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Svetová banka