Zahraničný obchod Slovenska opäť skončil vo vysokom prebytku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: turbosquid.com

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Prebytok zahraničného obchodu predstavoval v auguste sumu 232,8 milióna eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 27,6 milióna eur. Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, celkový vývoz tovaru dosiahol v ôsmom mesiaci sumu 4,679 miliardy eur pri medziročnom poklese o 2,4 percenta. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 3,1 percenta na 4,446 miliardy eur.

Za celých osem mesiacov sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil celkový vývoz tovaru o 2,3 percenta na 42,28 miliardy eur. Celkový dovoz stúpol o 2,3 percenta na 39,088 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 3,192 miliardy eur a bolo o 80,6 milióna eur vyššie ako za osem mesiacov minulého roka.

Vlaňajší prebytok skončil v rekordnom pluse

Zahraničný obchod tak vykazuje v roku 2014 podobne vysoké prebytky, ako to bolo v predchádzajúcich rokoch. Podľa analytikov sa dá očakávať, že aj v tomto roku skončí obchodná bilancia opäť vo vysokom prebytku.

Na rozdiel od uplynulého obdobia by však mohol podporovať dovozy aj oživujúci sa domáci dopyt a tak je otázne, či celoročný prebytok dosiahne podobné úrovne ako vlani. Vtedy totiž skončil v rekordnom pluse, ktorý podľa spresnených údajov Štatistického úradu SR dosiahol takmer 4,3 miliardy eur.

Nemecký export sa prepadol najviac za päť a pol roka

Nemecký export v auguste prudko oslabil. Podľa sezónne prispôsobených údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 5,8 percenta a zaznamenal tak najstrmší prepad od januára 2009, kedy eskalovala globálna finančná kríza. K oslabeniu podľa úradu prispelo aj neskoršie načasovanie letných prázdnin vo viacerých spolkových krajinách.

Dovozy podľa sezónne prispôsobených údajov klesli medzimesačne o 1,3 percenta. Prebytok obchodnej bilancie sa zmenšil na 17,5 miliardy eur z júlových 22,2 miliardy eur. Podľa skorších údajov v auguste prudko oslabili aj nemecké priemyselné objednávky a produkcia.

Ekonomika Nemecka nečakane klesla

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 percenta. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj minulý mesiac zhoršila výhľad tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky na 1,5 percenta z májového odhadu 1,9 percenta.

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok znížil prognózu rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 1,4 percenta zo skoršieho odhadu 1,9 percenta. V roku 2015 fond očakáva rast na úrovni 1,5 percenta namiesto skoršie uvádzaných 1,7 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať