Dcéra agentúry SITA kupuje 50 percent v Petit Presse

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Noviny, okuliare, úradník, pero
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – Nemecká mediálna skupina Rheinische Post Mediengruppe (RPM) uzavrela dohodu o odpredaji svojho 50-percentného podielu v slovenskom vydavateľstve Petit Press.

Kupujúcim je NAMAV, s.r.o., dcérska spoločnosť súkromnej tlačovej agentúry SITA. Ako informovala RPM, dohoda nadobudla účinnosť, keďže spoluvlastník Petit Pressu a dcérska spoločnosť českej finančnej skupiny Proxy Finance, spoločnosť PSIS, si neuplatnila predkupné právo podľa stanov a slovenskej legislatívy. Transakcia ešte môže byť predmetom skúmania úradov na ochranu hospodárskej súťaže. Predávajúca a kupujúca strana sa dohodli, že detaily transakcie nezverejnia.

Petit Press má skvelé predpoklady, tvrdí Werle

Generálny riaditeľ RBVG vlastniacej Rheinische Post Mediengruppe a člen dozornej rady Petit Pressu Johannes Werle uviedol, že Petit Press má skvelé predpoklady, aby aj v budúcnosti zohrával dôležitú úlohu na meniacom sa mediálnom trhu na Slovensku.

„Hoci sme naďalej presvedčení o príťažlivosti spoločnosti a trhu, predaj je logickým krokom po odpredaji našich aktivít v Českej republike,“ komentoval Werle. Podľa neho sa po tomto predaji RPM sústredí na mediálne aktivity v Nemecku, rastúce sektory digitálneho podnikania, ako aj na celosvetové služby v oblasti prekladov a správy dokumentov.

Do portfólia skupiny Petit Press patrí denník SME

Ako uviedol spolumajiteľ SITA Slovenská tlačová agentúra, a.s. Igor Grošaft, akvizícia polovičného podielu v Petit Press umožňuje SITA podieľať sa na synergiách na silne sa konsolidujúcom slovenskom mediálnom trhu.

„Tieto synergie budú prínosom pre všetky strany zúčastnené na transakcii. SITA opakovane verejne deklarovala, že ako budúci spolumajiteľ Petit Press bude plne rešpektovať a chrániť redakčnú nezávislosť redakcií Petit Press,“ uviedol Grošaft.

Do portfólia skupiny Petit Press patria denník SME, východoslovenský denník Korzár, denník v maďarskom jazyku Új Szó, anglický týždenník The Slovak Spectator a niekoľko časopisov. Skupina vlastní aj spravodajský portál sme.sk, niekoľko ďalších webových portálov a tlačiareň v Bratislave.

Po oznámení obchodu šéfredaktor denníka SME Matúš Kostolný a jeho štyria zástupcovia na portáli sme.sk oznámili odchod z redakcie a založenie nového projektu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Penta