Šefčovič bude podpredsedom eurokomisie pre energetickú úniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sefcovic
Slovenský kandidát Maroš Šefčovič sa zrejme stane podpredsedom novej komisie zodpovednej za energetiku. Foto: archívne, SITA/AP

BRUSEL 15. októbra (WEBNOVINY) – Slovenský kandidát na komisára Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič sa pravdepodobne stane podpredsedom komisie pre energetickú úniu.

Podľa Roberta Fica je to pre Slovensko vynikajúca správa. Premiér Robert Fico to vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády. „Získal pozíciu, ktorá je mimoriadne silná,“ povedal Fico.

Podpredseda Komisie je podľa neho pozícia, ktorá sa týka najmä veľkých členských štátov, Šefčovič si však počas svojho predchádzajúceho pôsobenia urobil dobré meno. „Ja som na neho veľmi hrdý,“ dodal premiér. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si zasa myslí, že zmenu Šefčovičovho portfólia netreba vnímať ako úspech či neúspech. „V každom prípade je to uznanie kvalít Maroša Šefčoviča,“ ukončil.

Juncker navrhol nástupcu

Budúci šéf EK Jean-Claude Juncker navrhuje, aby Šefčovičov uvoľnený rezort dopravy, mobility a politiky pre vesmír prevzala nová slovinská kandidátka Violeta Bulcová. Tá nahradí expremiérku Alenku Bratušekovú, ktorá minulý týždeň definitívne stiahla svoju kandidatúru za členku EK potom, čo ju neschválil Európsky parlament. Bratušeková mala pôvodne byť podpredsedníčkou EK a komisárkou pre energetickú úniu.

Juncker už predložil navrhované zmeny v zložení novej EK členským štátom EÚ, ktoré by sa k návrhu prostredníctvom svojich vyslancov mali vyjadriť ešte v stredu. Nasledovať opäť bude vypočutie poslancami Európskeho parlamentu, ktorý by mal o novej komisii ako celku hlasovať v stredu budúci týždeň. Junckerova komisia by tak mohla začať pracovať podľa plánu od 1. novembra.

Europarlament odmietol Bartušekovú

Bulcová sa stala vicepremiérkou a ministerkou rozvoja, strategických projektov a kohézie v septembri, keď sa ujala moci nová vláda premiéra Mira Cerara. Europarlament odmietol Bratušekovú ako jedinú z 27 kandidátov na post eurokomisára.

Neschválenie 44-ročnej Slovinky, ktorá sa do EK nominovala sama, sa vo všeobecnosti očakávalo a okrem hľadania náhrady Junckera pravdepodobne donúti aj k ďalším zmenám v jeho zostave. Sporná je aj nominácia maďarského exministra zahraničia Tibora Navracsicsa za komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Claude JunckerMaroš ŠefčovičMiroslav LajčákRobert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia