Parlament schválil súbeh príjmu z práce a sociálnych dávok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Od začiatku budúceho roka sa na Slovensku zavedie súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú v stredu schválil parlament.

Nárok na pomoc v hmotnej núdzi budú mať pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo bude v budúcom roku 760 eur.

Bude sa to vzťahovať aj na tých nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Prvých šesť mesiacov budú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a ďalší polrok od štátu dostanú príspevok v sume 63,07 eura mesačne.

V súčasnosti má pôvodne dlhodobo nezamestnaný nárok na polročné poberanie osobitného príspevku v sume 63,07 eura v prípade, ak jeho hrubá mzda nepresahuje trojnásobok minimálnej mzdy, teda 1 056 eur. Vylučuje sa však súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku. Ak teda v súčasnosti dostane pôvodne dlhodobo nezamestnaný osobitný príspevok, nemá už nárok na čerpanie dávok v hmotnej núdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky