Odvodové úľavy pri študentských brigádach sa zvýšia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Studenti
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Hranica zárobku pri dohodách o brigádnickej práci, do ktorej študenti neplatia odvody, sa pre študentov stredných a vysokých škôl od začiatku budúceho roka zvýši na jednotnú sumu 200 eur. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament.

V súčasnosti sú študenti od 18 do 26 rokov oslobodení od odvodov do sumy zárobku na jednu brigádnickú dohodu vo výške 159 eur a študenti do 18 rokov do príjmu z dohody vo výške 68 eur.

Pracujúcim penzistom sa budú zvyšovať penzie

Študenti vo veku od 18 do 26 rokov majú už v súčasnosti pri platení odvodov na dohodu výnimku. Ak na jednu dohodu o brigádnickej práci zarobia v tomto roku do 159 eur mesačne, platí za nich tak ako v minulosti odvody len zamestnávateľ, a to vo výške 1,05 percenta zo zarobenej sumy (úrazové a garančné poistenie).

Samotný študent pri príjme do 159 eur odvody naďalej neplatí. Ak chce byť oslobodený od platenia odvodov študent strednej školy vo veku do 18 rokov, môže v tomto roku zarobiť na jednu brigádnickú dohodu najviac 68 eur mesačne.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa budú každoročne k 1. januáru automaticky zvyšovať starobné dôchodky pracujúcim penzistom. Dôchodok sa im zvýši na základe toho, že počas poberania dôchodku pracovali a boli z toho dôvodu dôchodkovo poistení.

Sociálna poisťovňa tak každý rok najneskôr do 31. marca bez žiadosti penzistu zvýši sumu starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia v predchádzajúcom kalendárnom roku. Okrem toho sa suma starobného dôchodku na žiadosť pracujúceho penzistu zvýši aj pri zániku dôchodkového poistenia, a to maximálne raz ročne.

Mihálov návrh má zabrániť špekuláciám

Podporu parlamentu získal aj spoločný pozmeňujúci návrh poslanca Jozefa Mihála (SaS) a Viliama Jasaňa (Smer-SD). Schválený pozmeňujúci návrh, s ktorým prišiel poslanec Mihál, má zabrániť špekuláciám pri uplatňovaní pravidiel určovania výšky nemocenskej dávky.

Podľa Mihála je v súčasnosti možné prijať zamestnanca v decembri na jeden deň, priznať mu na ten deň maximálny vymeriavací základ a od januára mu jeho hrubú mzdu znížiť.

Ak po 90 dňoch poistenia začne zamestnanec čerpať nemocenskú dávku, podľa súčasných pravidiel sa mu výška dávky určí z decembrového maximálneho vymeriavacieho základu. Na základe schváleného pozmeňujúceho návrhu sa bude pri určovaní výšky dávky zohľadňovať vymeriavací základ počas celého obdobia trvania nemocenského poistenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky