Taliansko chce od Únie výnimku pre posun vyrovnania rozpočtu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliansko
Foto: SITA/AP

RÍM 16. októbra (WEBNOVINY) – Taliansko je pripravené diskutovať s Európskou komisiou (EK) o prípadných výhradách voči návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu. Vyhlásil to v stredu taliansky premiér Matteo Renzi. Komisia by mala zohľadniť náročné podmienky v ekonomike a Taliansku poskytnúť výnimku z pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, dodal premiér.

Podmienky pre súhlas Bruselu s pomalším tempom rozpočtovej konsolidácie existujú aj vzhľadom na to, že krajina uskutočňuje potrebné štrukturálne reformy, uviedol ďalej Renzi. Návrh štátneho rozpočtu, ktorý schválil v stredu taliansky vládny kabinet, počíta so znižovaním daní v objeme 18 miliárd eur. Verejné výdavky majú klesnúť o 15 miliárd eur, rozpočet však počíta aj s novým dlhom v objeme 11 miliárd eur.

Cieľ vyrovnania rozpočtu krajiny sa posunul o rok

Talianska vláda minulý mesiac v rámci návrhu programu rozpočtovej stability, ktorý predkladajú členské štáty Európskej komisii, posunula cieľ vyrovnania štátneho rozpočtu o jeden rok na rok 2017. Podľa vlaňajšieho plánu mala krajina vyrovnať bilanciu verejných financií už v budúcom roku, v apríli však cieľ revidovala a posunula ho na rok 2016.

Termín, dokedy mala vláda predložiť komisii definitívnu verziu programu, uplynul v stredu. Zdroje agentúry Reuters uviedli, že v navrhovanej podobe komisia plán pravdepodobne zamietne.

Úsporné opatrenia prehĺbili recesiu

Plánované spomalenie tempa ozdravovania verejných financií Taliansko obhajuje zhoršenými podmienkami v ekonomike a dopadmi úsporných opatrení, ktoré ešte viac prehĺbili recesiu. V tomto roku vládny kabinet očakáva pokles výkonu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny o 0,3 percenta. S návratom k rastu na úrovni 0,6 percenta počíta v roku 2015.

Verejný dlh Talianska v objeme zhruba dva bilióny eur predstavuje 135 percent hrubého domáceho produktu krajiny, čo je druhá najvyššia miera v rámci eurozóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo Renzi
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia