Slováci uviedli, koľko eur potrebuje rodina na slušný život

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrášok, rodina, jedlo, obed
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 18. októbra (WEBNOVINY) – Obyvatelia Slovenska považujú chudobu za závažný problém krajiny. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré uplynulý týždeň na tlačovej konferencii v Bratislave prezentovali zástupcovia Nadácie Milana Šimečku.

Za závažný problém podľa nich označilo chudobu 62 percent opýtaných. Respondenti odpovedali na otázku „Súhlasíte alebo nesúhlasíte s tým, že chudoba je na Slovensku problémom?“. Podľa ďalších 32 percent respondentov je chudoba problémom, nie však závažným. Pre štyri percentá respondentov je chudoba iba zanedbateľným problémom.

Ľudia majú skreslený názor o sociálnosti štátu

Nadácia sa ľudí pýtala aj na to, aký podľa nich potrebuje štvorčlenná rodina príjem na slušný život. Tridsaťštyri percent respondentov uviedlo príjem od 900 do 1200 eur, ďalších 34 percent uviedlo sumu viac ako 1200 eur. Podľa 20 percent respondentov na to stačí od 600 do 900 eur.

„Ak si uvedomíme, že rozpočet mnohých slovenských rodín, a zďaleka nie len tých, ktoré poberajú sociálne dávky nedosahuje ani nižšiu z uvedených úrovní, vlastne pripúšťame, že dôstojnosť ako ľudské právo a spoločenská hodnota nie je zabezpečená všetkým z nás,“ povedal programový riaditeľ nadácie Laco Oravec. „O to zaujímavejšie preto vyznieva, že väčšina obyvateľov je presvedčená, že sme omnoho sociálnejší štát ako v skutočnosti.“

Pýtali sa aj na pomoc chudobným

Na otázku Koľko prispieva štát na dávky v hmotnej núdzi? odpovedalo podľa Oravca najviac respondentov, konkrétne 25 percent, odpoveďou dve až päť percent štátneho rozpočtu. Podľa ďalších 23 percent respondentov štát na to vynakladá päť až 10 percent štátneho rozpočtu, skutočný stav, teda do dvoch percent štátneho rozpočtu uviedlo 13 percent respondentov.

Nadácia sa ľudí pýtala aj to či občas pomáhajú chudobným ľuďom. 59 percent respondentov uviedlo, že rôznymi spôsobmi pomáha. 41 percent respondentov podľa vlastných slov chudobným nepomáha. „Náš výskum ukázal, že ľudia považujú chudobu za závažnú tému. Mali by sme hlas ľudí vypočuť, investovať viac do vyrovnávania sociálnych nerovností a razantnejšie sa tak zasadiť o odstraňovanie chudoby,“ zhrnul Oravec výsledky

Nadácia Milana Šimečku robila prieskum v septembri v spolupráci s agentúrou Focus. Na otázky odpovedalo 1043 respondentov starších ako 18 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUS