Seniori si polepšili, dôchodok dosahuje takmer 400 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rumunskí dôchodcovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Priemerný starobný dôchodok na Slovensku ku koncu septembra tohto roka predstavoval 399,4 eura. V porovnaní s koncom septembra minulého roka išlo o nárast o 9,2 eura. Tento druh dôchodku pritom na konci minulého mesiaca poberal vyše jeden milión osôb.

Predčasný starobný dôchodok, ktorý ku koncu septembra dostávalo 20,8-tisíca penzistov, dosahoval v priemere 387,9 eura. Medziročne išlo o nárast o 3,7 eura. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Narástol aj invalidný dôchodok

Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 percent bol na konci minulého mesiaca na úrovni 196,9 eura, čo je v medziročnom porovnaní nárast o tri eurá.

Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 percent vyplácala Sociálna poisťovňa v priemernej výške 349,7 eura. Oproti koncu septembra 2013 je to nárast o 7,6 eura. Sociálna poisťovňa pritom ku koncu minulého mesiaca evidovala 231,6-tisíca poberateľov invalidných dôchodkov.

Sirotský dôchodok vzrástol v priemere len o euro

Vdovské dôchodky dosahovali ku koncu septembra v priemere 242,7 eura, čo je medziročný nárast o 5,3 eura. Tieto dôchodky pritom dostávalo 293,5-tisíca ovdovených žien.

Priemerná výška vdoveckých dôchodkov, ktoré poisťovňa vyplácala 40,3-tisíca vdovcom, bola na úrovni 187,4 eura. Oproti koncu septembra vlaňajška je to zvýšenie o 3,6 eura.

Sirotské dôchodky dostávalo na konci minulého mesiaca 22,2 tisíca osôb, a to v priemernej výške 129,2 eura. Priemerná sirotská penzia tak bola medziročne vyššia o jedno euro.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať