Návrh rozpočtu je nedopečenou tortou, tvrdí poslanec Kollár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kazimir
Minister financií Peter Kažimír Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Návrh rozpočtu na rok 2015 je podľa nezaradeného poslanca NR SR Jozefa Kollára nedopečenou tortou, povedal to v diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS. Nedopečenou je preto, lebo je to len akýsi poloprodukt, tortou z toho dôvodu, že budú hody, ale iba pre niekoho.

Podľa jeho slov je problémom aj to, že minister financií Peter Kažimír aj po schválení návrhu rozpočtu vládou predpokladá, že bude menený. „A to napríklad v prípade zníženia odvodov či zvýšenia platov učiteľov,“ pripomenul.

Vláda vraj premrhala šancu posunúť Slovensko ďalej

Keď návrh rozpočtu zverejnili v auguste tak, ako to ukladajú rozpočtové pravidlá, Jozef Kollár ho najskôr označil za rozpočet premárnených príležitostí. „A to preto, že budúci rok bude posledným uceleným rokom jednej vlády, keď hovorím o roku ako dvanástich fiškálnych mesiacoch,“ poznamenal. Vláda podľa jeho slov premrhala svoju šancu posunúť ďalej Slovensko smerom k modernej krajine a urobiť životne nevyhnutné štrukturálne reformy.

„Nespravila žiadne inovatívne reformy, dokonca minimálne v troch oblastiach, ako je školstvo, zdravotníctvo či municipalizácia, nemáme stále poupratované, a to sme 25 rokov od Nežnej revolúcie,“ povedal v relácii Kollár.

„Kedy, ak nie teraz a kde, keď nie tu, má vláda jednej strany neporovnateľne lepšie možnosti na robenie inovatívnych štrukturálnych reforiem, na ktorých dosiahne zhodu sama so sebou?“ pýta sa poslanec, ktorý je zároveň aj členom Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Kažimírovou úlohou je počúvať trávu rásť

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je z roka na rok ťažšie schvaľovať rozpočet, a to aj z hľadiska rôznych vonkajších vplyvov. „Smerujeme však k vyrovnanému rozpočtu, ktorý sme tu ešte nemali,“ uviedol v relácii O 5 minút 12. Ako reagoval na „nedopečenú tortu“ z úst Jozefa Kollára, „základným prvkom slušnosti je rešpektovať výsledky cudzej práce.“

Šéf rezortu financií poprosil poslanca, aby sa emotívne nevyjadroval k veciam, o ktorých nevieme, ako skončia. „Výsledok môže byť úplne iný, ešte nie sme na konci roka, pričom mojou úlohou je počúvať trávu rásť,“ povedal v RTVS. Pravidlá hovoria podľa jeho slov o tom, že musíme premietnuť výsledky tak, ako ich vidíme.

„Tento rok musíme dožiť a ak hovoríme o roku 2015, potom ma môžete šticovať, či to bola, alebo nebola premárnená šanca,“ povedal Kažimír s tým, že dnes to je len Kollárov názor, ktorý je však emotívny a aj trošku dehonestujúci. Definitívna podoba rozpočtu nadobudne podľa ministra financií obraz v najbližších dvoch až troch týždňoch, keď bude môcť prísť pred verejnosť. Návrh ešte prejde rokovaniami výborov a aj jednou parlamentnou schôdzou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef KollárPeter Kažimír