Nemecko chce zvýšiť investície, tvrdí minister Schäuble

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Semifinále MS vo futbale: Brazília - Nemecko
Nemecká fanúšička pred utorňajším semifinálovým zápasom na MS vo futbale. Foto: SITA/AP

BERLÍN 20. októbra (WEBNOVINY) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble chce zvýšiť investičné výdavky a zlepšiť konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky, nie však na úkor rozpočtových cieľov. Nemecko by malo v budúcom roku dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

V rozhovore pre Welt am Sonntag Schäuble povedal, že kritika smerom k nemeckej vláde za nedostatočné investície je oprávnená. Zároveň uviedol, že Nemecko v tomto smere vyvíja úsilie na národnej aj európskej úrovni. „Musíme investovať viac a zvýšiť našu konkurencieschopnosť. Musíme sa pustiť do práce, rýchlo a konkrétnym spôsobom,“ povedal Schäuble.

Nemecko vyzvala Únia na posilnenie investícií

„To sa nestane počas jednej noci. Musíme však teraz pracovať na určitých veciach, napríklad na európskej digitálnej únii, na energetickej únii a na udržateľnej údržbe našej infraštruktúry,“ doplnil.

Nemecko na posilnenie investícií tento mesiac vyzval šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. Svojím stanoviskom tak posilnil hlasy kritizujúce neochotu Nemecka pristúpiť k stimulačným opatreniam. Podľa jeho slov by malo Nemecko viac investovať do ciest, digitálnej infraštruktúry, vzdelávania a výskumu a tiež by malo viac investícií smerovať do výskumu a vývoja.

Prognóza rastu ekonomiky sa zhoršila

„Nemecko by malo byť ostražité, aby ostalo konkurencieschopné. Nemôžete sa so spokojnosťou obzerať za seba na reformy, ktoré ste urobili pred rokmi,“ povedal Dijsselbloem. Narážal tak na reformu nemeckého trhu práce, ktorú Gerhard Schröder, predchodca kancelárky Angely Merkelovej, urobil medzi rokmi 1998 a 2005.

Nemecko zhoršilo prognózu hospodárskeho rastu v tomto a v budúcom roku. Nemecká ekonomika by si tento rok mala pripísať 1,2 percenta a v budúcom roku 1,3 percenta. Pôvodný odhad pritom počítal s rastom vo výške 1,8 percenta v tomto roku a vo výške dvoch percent v roku 2015.

Schäuble je známy svojím tvrdým postojom k rozpočtovej disciplíne. Naďalej očakáva, že Nemecko v budúcom roku dosiahne vyrovnaný rozpočet. Stalo by sa tak prvýkrát od roku 1969. „Musíme splniť, čo sme sľúbili,“ povedal minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jeroen DijsselbloemWolfgang Schäuble