E.ON chce údajne predať akcie v Západoslovenskej energetike

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
E.ON
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Nemecká spoločnosť E.ON vraj uvažuje nad predajom svojho podielu v skupine Západoslovenská energetika (ZSE). Pre portál vEnergetike.sk to potvrdil zdroj zo spoločnosti, ktorý si neželal byť menovaný.

Západoslovenskí energetici, ako aj samotný nemecký investor, túto informáciu nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. „Všeobecne nekomentujeme žiadne trhové špekulácie. Ospravedlňujem sa,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca firmy E.ON Alexander Ihl. „K aktivitám našich akcionárov sa nevyjadrujeme,“ dodala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Ministerstvo hospodárstva SR zatiaľ o spomínaných aktivitách nemeckej spoločnosti nemá informácie. „Nemáme takéto informácie, ani so spoločnosťou E.ON na tuto tému ministerstvo nerokovalo. Obráťte sa s otázkou na spoločnosť E.ON,“ konštatovala hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková.

Firma E.ON vraj uvažovala nad predajom podielu v ZSE už pred zhruba rokom a pol. Vtedajší minister hospodárstva Tomáš Malatinský však tieto informácie poprel.

Spoločnosť E.ON

kúpila 49-percentný podiel ZSE v roku 2002. Vtedy zaplatila za minoritný podiel 330 miliónov eur. V skupine ZSE vlastní akcie prostredníctvom firiem E.ON Energie AG (10 percent) a E.ON Slovensko (39 percent).

Zvyšný 51-percentný podiel vlastní štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR. Západoslovenská energetika je elektroenergetickou spoločnosťou na Slovensku. Svojim zákazníkom predáva elektrinu ale aj zemný plyn.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Malatinský
Firmy a inštitúcie E.ONZSE Západoslovenská energetika