Nezamestnanosť u nás klesla, ministra to milo prekvapilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Richter
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v septembri tohto roka 12,44 percenta.

V porovnaní s augustom išlo o pokles o 0,12 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,4 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 335 720 osôb. V porovnaní s augustom tohto roka ide o pokles o 3105 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v septembri o 37 676 osôb.

Klesol aj počet uchádzačov o zamestnanie

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla v septembri 14,01 percenta. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,1 percentuálneho bodu, medziročne o 1,05 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 378 tisíc. Oproti augustu tohto roka ide o pokles o 2 648 ľudí, medziročne je to menej o 28,5 tisíc uchádzačov o zamestnanie. „Milé prekvapenie,“ reagoval na septembrový pokles miery nezamestnanosti na Slovensku minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Upozornil na to, že od septembra 2006 sa na Slovensku nestalo, že nezamestnanosť v deviatom mesiaci roka klesla.

Pracovné miesta vyvážili nával absolventov

Zo štatistík Sociálnej poisťovne podľa ministra vyplýva, že v minulom mesiaci na Slovensku vzniklo 20 tisíc nových pracovných miest. „Prítok absolventov bol, ale vytvorenie nových pracovných miest bolo natoľko vyššie, že sme trend znižovania nezamestnanosti udržali aj v septembri,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Dôvodom poklesu nezamestnanosti na Slovensku je podľa Richtera to, že opatrenia vlády, najmä pri podpore zamestnania mladých ľudí, fungujú. „Medziročne počet mladých evidovaných nezamestnaných ľudí do 29 rokov poklesol o 14 321 osôb,“ povedal minister. Upozornil na to, že počet voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, minulý mesiac medziročne stúpol o 4,5 tisíc.

Úrady práce podľa Richtera evidovali na konci septembra tohto roka 30,8 tisíc nezamestnaných absolventov škôl. „Je to 8,1-percentný podiel na celkovej nezamestnanosti, medzimesačne je to nárast o 3975 osôb,“ informoval minister. V porovnaní so septembrom minulého roka počet evidovaných nezamestnaných z radov absolventov škôl medziročne klesol o 2,8 tisíc osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR