Televízie Markíza a JOJ zaplatia pokuty, porušili zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Televízor
Foto: Ilustračné foto, www.shutterstock.com

BRATISLAVA 22. októbra (WEBNOVINY) – Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila na utorňajšom zasadnutí pokuty spolu vo výške 22 638 eur. Agentúru SITA informovala hovorkyňa licenčnej rady Lucia Jelčová.

JOJ a JOJ PLUS zaplatili znova najviac

Vysielateľ Mac TV s programovou službou JOJ a JOJ PLUS dostal pokutu 7000 eur za nedodržanie počtu povolených prerušení programu reklamou. Zákon porušil v programe Smrtonosná pasca 4.0, ktorý odvysielal 1. júna a programe Znamenie beštie z 21. júna.

Vysielateľ dostal taktiež pokutu 2000 eur za nedodržanie ochrany maloletých 12. júna približne o 20:07 odvysielaním upútavky na program C.S.I.: Kriminálka New York, ktorú vysielateľ neoznačil totožným grafickým symbolom ako samotný program.

Mac TV dostal aj ďalšiu pokutu 1500 eur za nedodržanie podmienky umiestňovania produktov do programov. Dňa 30. marca odvysielal program X Factor, v ktorom boli umiestnené produkty, a to bez zreteľnej informácie o ich umiestnení označením na konci programu.

TV Markíza zaplatí aj za lieky

Ďalšiu pokutu 6638 eur dostal vysielateľ Markíza-Slovakia s programovou službou TV Markíza pre nedodržanie jednoznačnej a zrozumiteľnej výzvy na pozorné prečítanie poučenia o správnom použití lieku v reklame na lieky. Išlo o prípad reklamného šotu na liek Coldrex MaxGrip Lesné ovocie dňa 20. februára a šotu na liek Ibalgin 400 48 tabliet dňa 3. mája, pričom textové informácie boli zobrazené krátko a neboli dobre čitateľné.

Pokutu vo výške 5000 eur za nedodržanie ochrany ľudskej dôstojnosť ako aj upozornenie na porušenie zákona za objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru dostal rovnaký vysielateľ. Dôvodom bolo odvysielanie príspevku Masáže počas vyučovania dňa 20. marca v programoch Prvé Televízne noviny a Televízne noviny.

Učiteľke zasiahli do osobnej cti

Tisíceurovú pokutu dostal poskytovateľ audiovizuálnej služby na požiadanie Markíza-Slovakia rovnako za nedodržanie ochrany ľudskej dôstojnosti. Na stránke www.markíza.sk v sekcii www.tvnoviny.sk a podsekcii Domáce poskytol 20. marca program V obci na východe Slovenska sa učiteľka „mucinkovala“ s 9-ročnými deťmi. Program spôsobom svojho spracovania a tiež obsahom zasiahol do osobnej cti dotknutej učiteľky.

Ďalšiu pokutu vo výške 1500 eur dostal rovnako vysielateľ Markíza-Slovakia a TV Markíza za porušenie podmienky umiestňovania produktov do programov. Dňa 17. marca Markíza odvysielala Teleráno, v ktorom boli umiestnené produkty, no neuviedol zreteľnú informáciu o ich umiestnení označením na konci programu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie RVR Rada pre vysielanie a retransmisiu