Záujem obcí a miest o zapojenie do projektu DCOM narastá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Dátové centrum obcí a miest

BRATISLAVA 22. októbra (WBN/PR) – Od spustenia pilotnej prevádzky národného projektu Dátové centrum obcí a miest (DCOM) zaznamenáva DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) významný nárast záujmu obcí a miest o zapojenie do projektu DCOM. Po pripojení prvých troch obcí – Horný Hričov, Nesvady a Santovka v júni 2014 a následnom rozšírení projektu na mestá a obce regiónu Tekov pribúdajú ďalšie obce a mestá z celého územia Slovenska.

Združenie DEUS k dnešnému dňu oslovilo takmer 1 000 obcí, z ktorých v súčasnosti viac ako 750 prejavilo záujem o projekt a viac ako 200 finalizuje proces administratívnych úkonov potrebných k podpisu Zmluvy o pripojení k Informačnému systému Dátového centra obcí a miest.

Na základe veľkého množstva stretnutí s predstaviteľmi obcí a miest, ktoré sme zrealizovali od júna tohto roku až do dnešného dňa môžeme konštatovať, že záujem obcí a miest o zapojenie sa do projektu DCOM je enormný. Rovnako nás však teší aj skutočnosť, že predstavitelia obcí a miest si osvojujú a živo diskutujú o význame projektu v celkovom kontexte elektronizácie samosprávy, jeho prínosoch pre občanov, pre podnikateľov alebo pre samotné obce a mestá. V neposlednom rade veľmi oceňujeme otvorenosť a spätnú väzbu od zástupcov obcí a miest, ktorá nám výrazne napomáha pri realizácii tak komplexného projektu, akým projekt DCOM nepochybne je,“ hovorí Ing. Adrián Belánik, výkonný riaditeľ združenia DEUS.

Cieľom projektu DCOM je vybudovať pre obce a mestá špecializované dátové centrum, v ktorom bude sústredená infraštruktúra a softvérové vybavenie potrebné na sprístupnenie elektronických služieb samosprávy občanom. Vďaka elektronizácii 138 služieb miest a obcí, ako sú napríklad miestne dane a poplatky, evidencia obyvateľstva, či sociálne služby, bude práca zamestnancov obcí a miest jednoduchšia a rýchlejšia. Dátové centrum obcí a miest zároveň zlepší fungovanie vnútornej agendy obcí a miest a zabezpečí prepojenie s už existujúcimi informačnými systémami verejnej správy.

Po administratívnych úkonoch a podpísaní Zmluvy o pripojení k IS DCOM majú jednotlivé obce a mestá v rámci projektu DCOM možnosť vybaviť svoje úrady potrebnou informačnou technikou. Obce a mestá tak budú mať k dispozícii komplexný balík služieb, ktorý pokryje ich informačno-komunikačné potreby a odbremení ich od procesu obstarávania, vyčleňovania finančných prostriedkov, ako aj následnej starostlivosti o IT zdroje.

Úspešne máme za sebou prvú fázu projektu, ktorej súčasťou bola dodávka počítačového vybavenia a komunikačných služieb. Všetky počítače a komunikačný systém je nastavený tak, aby zodpovedal potrebám nášho obecného úradu. Už teraz je naša práca jednoduchšia a výrazne šetríme čas,“ uviedol prvé skúsenosti s projektom DCOM Ľubomír Lőrincz, starosta obce Santovka.

Prínosom projektu DCOM bude zvýšená bezpečnosť spracovávania údajov, vrátane ich zálohovania, rovnako ako aj možnosť využívania nadstavbových podporných služieb, medzi ktorými sú napríklad vzory zmlúv, šablóny a databáza znalostí.

V záujme hladkého priebehu implementácie projektu DCOM je zástupcom obcí a miest k dispozícii CallCentrum, na ktoré sa môžu obracať s prípadnými otázkami a problémami už v tejto fáze projektu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia