Ceny ropy výrazne klesli pre nečakaný nárast zásob

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 23. októbra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v stredu výrazne oslabili. Nadol ich tlačila správa o posilnení zásob americkej ropy. Podľa údajov Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa zásoby ropy zvýšili o 7,11 milióna barelov, čo je viac ako dvojnásobne oproti očakávaniam analytikov na úrovni 2,7 milióna barelov. Ropu tiež negatívne ovplyvnili rastúca hodnota amerického dolára a pokles finančných trhov.

Oslabenie cien však tlmila správa, podľa ktorej sa zásoby amerického benzínu znížili na 204,37 milióna barelov, čo je viac ako očakával EIA. Podľa analytikov je dôvodom poklesu najmä údržba rafinérií. Decembrové dodávky britskej ropy Brent zlacneli o 1,51 dolára na 84,71 dolára za barel po tom, ako v minulom týždni oslabili najnižšie za štyri roky. Ľahká americká ropa klesla o 1,97 dolára na 80,52 dolára za barel.

Ceny zlata v stredu tiež oslabili po dvoch dňoch rastu. Dôvodom sú vyhlásenia amerického ministerstva práce, podľa ktorých sa spotrebiteľské ceny v septembri zvýšili iba minimálne. Zlato tiež negatívne ovplyvnil rast dolárového indexu voči košu hlavných svetových mien pre obavy zo záťažových testov európskych bánk. Podľa správy španielskej tlačovej agentúry EFE, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje, neprejde pravdepodobne záťažovým testovaním Európskej centrálnej banky 11 bánk eurozóny.

Pokles však tlmil slabý inflačný výhľad v USA, ktorý dal americkému Federálnemu rezervnému systému dostatok priestoru na ponechanie úrokových sadzieb na nízkej úrovni ešte určité obdobie. Spotová cena zlata klesla do 17:48 GMT o 0,4 percent na 1 244,79 dolára za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 6,20 dolára na 1 245,50 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia