Čistý zisk automobilky Hyundai Motor sa prudko prepadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hyundai
Foto: SITA/AP

SOUL 24. októbra (WEBNOVINY) – Juhokórejská automobilka Hyundai Motor evidovala v treťom štvrťroku prudký pokles čistého zisku. Išlo o najvýraznejší prepad jej zisku najmenej za šesť štvrťrokov. Firmu poškodilo spomalenie rastu predaja a silnejšia domáca mena.

Hyundai, ktorý je spolu so sesterskou firmou Kia Motors piatym najväčším výrobcom áut na svete, za sledované obdobie vykázal pokles čistého zisku o 29 percent na 1,5 bilióna juhokórejských wonov (KRW). Zisk spoločnosti nenaplnil očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí prognózovali, že bude v objeme 1,79 bilióna KRW.

Firma zvažuje prudké zvýšenie dividend

Won v období júla až septembra posilnil voči doláru na najvyššiu úroveň od roku 2008. Spoločnosť zaznamenala spomalenie rastu predaja na svojich kľúčových trhoch v Spojených štátoch amerických a v Južnej Kórei vzhľadom na silnú konkurenciu. V štvrtom kvartáli by sa však zisk mal zlepšiť pre oslabenie juhokórejskej meny voči doláru a posilnenie predaja nových modelov.

Prezident a finančný riaditeľ spoločnosti Hyundai Lee Won-hee informoval, že firma zvažuje prudké zvýšenie dividend a vyplatenie predbežných dividend v snahe uspokojiť investorov po nedávnych rokovaniach o kúpe pozemku pre svoju novú centrálu v Soule.

Prepad spôsobili aj obavy investorov

Správa o kúpe pozemku totiž vyvolala u investorov obavy, že automobilka zbytočne plytvá finančnými prostriedkami, čo viedlo k prudkému prepadu akcií spoločnosti Hyundai Motor a jej sesterskej firmy Kia Motors. Juhokórejský konglomerát ponúkol za pozemok v luxusnej štvrti Gangnam 10,55 bilióna juhokórejských wonov (KRW), čo je viac ako trojnásobok odhadovanej ceny. Akcie spoločnosti sa v tomto roku prepadli o 32 percent. Po zverejnení výsledkov za tretí kvartál však posilnili o viac ako štyri percentá.

Na Slovensku pôsobí sesterská firma podniku Hyundai Kia Motors, ktorá je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov pre osobné automobily začala v decembri 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Hyundai