Korean Air finančne podporí stratové České Aerolínie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korean air
Foto: www.planespotters.net

PRAHA 23. októbra (WEBNOVINY) – České aerolínie (ČSA) získali prísľub finančnej podpory zo strany firmy Korean Air, ktorá je ich najväčším akcionárom, a od českej vlády s cieľom stabilizovať stratového českého leteckého prepravcu. ČSA vo štvrtok informovali, že podpora zo strany Korean Air je podmienená reštrukturalizáciou spoločnosti. České aerolínie v septembri oznámili, že zredukujú počet svojich zamestnancov vrátane pilotov o tretinu.

„Vedenie ČSA prijalo rozhodnutie Korean Air, že finančne pomôže stabilizácii ČSA a tiež návrh, že prispeje ku kapitálu spoločnosti,“ uviedli České aerolínie. Neposkytli však podrobnejšie údaje. Firma Korean Air získala v Českých aerolíniách 44-percentný podiel v roku 2013 od českej vlády. Súkromný nízkonákladový český letecký prepravca Travel Service vlastní v ČSA 34 percent a česká vláda kontroluje 19,7 percenta akcií.

ČSA sú súčasťou štátom kontrolovanej skupiny Český Aeroholding založenej v roku 2011, v ktorej je aj pražské medzinárodné letisko a firmy zabezpečujúce letiskové služby. Česká tlač vo štvrtok zverejnila vyjadrenie šéfa českého Aeroholdingu Václava Řehořa, podľa ktorého ČSA v najbližších šiestich mesiacoch potrebujú finančnú injekciu v sume 20 miliónov dolárov.

Za minulý rok České aerolínie vykázali stratu v sume 923 miliónov CZK. Prevádzkové marže leteckých spoločností vo svete sa v súčasnosti nachádzajú pod úrovňou dvoch percent. Tradiční európski leteckí prepravcovia sú pritom na regionálnych linkách aj pod tlakom nízkonákladových spoločností.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie České aerolinie