Tri roky trvajúcu recesiu by nezvládlo až 25 bánk z eurozóny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eurozona
Foto: SITA/AP

LONDÝN 27. októbra (WEBNOVINY) – Záťažové testy bánk v EÚ ukázali, že 25 bánk je príliš slabých na to, aby zvládli tri roky trvajúcu recesiu. Všetky tieto banky pochádzajú z krajín eurozóny. Najvýraznejší nedostatok kapitálu zaznamenala talianská banka Monte dei Paschi, ktorej napriek snahám o navýšenie kapitálu chýba 2,1 miliardy eur.

Európsky bankový úrad (EBA), ktorý testy koordinoval uviedol, že banky, ktoré nedokázali udržať kapitálové ukazovatele nad stanovenou hranicou, mali na konci roku 2013 kombinovaný nedostatok kapitálu vo výške 24,6 miliardy eur.

Bankám v Taliansku sa darilo najhoršie

Taliansky bankový sektor zaznamenal najhoršie výsledky, keď deväť talianskych bánk malo na konci roku 2013 nedostatok kapitálu vo výške 9,4 miliardy eur. Tri grécke banky zaznamenali kombinovaný nedostatok kapitálu vo výške 8,7 miliardy eur a trom cyperským bankám chýbalo celkovo 2,4 miliardy eur.

Banky majú dva týždne na to, aby predstavili plán, ktorý im umožní zaplátať kapitálové nedostatky počas nasledujúcich mesiacov. Približne 40 bánk zaznamenalo kapitálové ukazovatele pod hranicou, stanovenou v rámci pravidiel Bazilej III.

Množstvo bánk od konca roku 2013 zvyšovalo kapitál a tak na konci septembra 2014 bol celkový nedostatok kapitálu vo výške 9,5 miliardy eur v 14 bankách.

Cyprus by mohol ukončiť kontrolu kapitálu

Výsledky záťažových testov ukázali, že do cyperského bankového sektora sa vracia stabilita. To by mohlo znamenať úplné ukončenie kontroly kapitálu v krajine. Vyhlásil to v nedeľu cyperský minister financií Harris Georgiades. „Nebude to zajtra, ale mali by sme však čoskoro začať s procesom ukončenia posledných reštrikcií,“ povedal Georgiades.

Cyprus od medzinárodných veriteľov čerpá pomoc v hodnote 10 miliárd eur. Podľa Georgiadesa záťažové testy ukázali, že rezerva vo výške jednej miliardy eur v rámci tejto pomoci výrazne zníži dlh krajiny na úroveň 103 percent hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2015. Cyperskí veritelia odhadovali dlh krajiny v tomto období na 126 percent HDP.

Na podmienkach úverového programu sa dohodla vláda v Nikózii s medzinárodnými veriteľmi v marci minulého roku. Dohoda, ktorej súčasťou boli nútené konfiškácie nepoistených vkladov v dvoch najväčších cyperských bankách, zasiahla najmä finančný sektor ostrovnej krajiny. Vláda v čase schválenia programu zaviedla kontrolu kapitálu, väčšinu mimoriadnych opatrení však medzičasom zrušila.

Testy nerátali s defláciou

Záťažové testy nerátali s možnosťou deflácie. V nedeľu to uviedol viceprezident ECB Vitor Constancio. „Deflačný scenár tam nie je, pretože nezvažujeme možnosť, že deflácia nastane,“ povedal Constancio.

Prieskum spoločnosti Goldman Sachs v septembri ukázal očakávania investorov, že bankám bude chýbať kapitál vo výške 51 miliárd eur. „Je to náznak, že banky sú zdravšie a pevnejšie, než mnohí analytici v minulosti naznačovali,“ povedal Constancio.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať