Podnikateľov trápia enormné ceny elektriny, napísali Ficovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrina energie spotrebic
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Podnikatelia znova upozorňujú na vysoké ceny elektriny. Slovenskí podnikatelia, zamestnávatelia a obchodné komory sú presvedčení, že majú jedny z najvyšších cien elektriny v Európe.

„Jednou z hlavných príčin je rast regulovanej zložky ceny, najmä neustály nárast tarify za prevádzkovanie systému, ktorá slúži prevažne na financovanie podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov,“ myslia si zamestnávatelia. Podľa nich výška tejto tarify vzrástla od roku 2008 až osemnásobne a v súčasnosti tvorí už viac ako 20 percent koncovej ceny elektriny.

Obrátili sa na premiéra Fica

Podnikatelia sa tentoraz obrátili priamo na premiéra Roberta Fica. Poslali mu list, v ktorom okrem iného žiadajú, aby osobne inicioval odbornú diskusiu k téme regulácii cien energií.

„Súčasný trend zvyšovania regulovanej zložky ceny elektriny je v príkrom kontraste s inými krajinami v regióne. Výrazne teda podkopáva konkurencieschopnosť našich podnikov, čo bude mať v konečnom dôsledku vplyv na hospodársky rast, ako aj na vytváranie nových pracovných miest a životnú úroveň obyvateľov na Slovensku,“ povedal tento týždeň na tlačovej konferencii prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko.

Slovenskí podnikatelia sa sťažujú na ceny elektriny už dlhší čas. Povestný posledný klinec do rakvy im dalo rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) v auguste tohto roka. Regulátor totiž rozhodol o zvýšení spomínanej tarify za prevádzkovanie systému o viac ako 10 percent. Po novom má byť tarifa za prevádzkovanie systému na úrovni 21,82 eur za megawatthodinu. Od začiatku roka to pritom bolo 19,82 eur za megawatthodinu a v minulom roku dokonca len 16,03 eur za megawatthodinu.

Elektrina
Foto: SITA/Ivan Fleischer Foto: ilustračné, SITA/Ivan Fleischer

Zvýšením tarify sa snažili zmierniť skokový nárast

Úrad tvrdí, že zvýšiť tarifu za prevádzkovanie systému o dve eurá musel, pretože deficit, vypočítaný ako rozdiel medzi očakávanými nákladmi pri financovaní podpory obnoviteľných zdrojov energií a očakávanými výnosmi z účtovania tarify pre tento rok sa ukázal ako príliš veľký.

„Zvýšením tarify sme sa snažili zmierniť skokový nárast vyrovnania deficitu v budúcom období. Summa sumarum, na obnoviteľných zdrojoch energií nezarába nikto, okrem ich prevádzkovateľov, respektíve majiteľov. Všetci odberatelia bez výnimky sa vlastne skladajú na ich podnikanie a zisky. Výkupné ceny stanovované úradom sú úplne porovnateľné s výkupnými cenami v iných členských štátoch EÚ,“ uviedol regulačný úrad.

Vláda už začiatkom roka sľúbila slovenskému priemyslu, že sa im s cenami elektriny bude snažiť pomôcť. Ministerstvo hospodárstva má v krátkom čase vládnemu kabinetu predložiť návrh opatrení na zníženie tarify za prevádzkovanie systému a odvodu do Národného jadrového fondu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marián JuskoRobert Fico