Minister odvolal Košeckého, uzatváral zmluvy sám so sebou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Železnice, podpis zmluvy
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) – Konateľ spoločnosti MH Development, s. r. o. Ladislav Košecký, bol v pondelok na pokyn ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa okamžite odvolaný z funkcie. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková.

Šéf rezortu hospodárstva tak podľa nej urobil bezprostredne po tom, ako si dal preveriť medializované informácie o zmluve o nájme vozidla spoločnosti MH Development s obchodnou spoločnosťou Mertimex, v ktorej je Košecký jediným spoločníkom.

„Aj v tomto prípade považuje minister hospodárstva postup šéfa spoločnosti MH Development za neetický, ako to bolo v prípade šéfa Burzy cenných papierov. Po odchode z funkcie mu nebude vyplatené žiadne odstupné,“ uviedla Žiaková. Zároveň dodala, že od začiatku budúceho roka bude spoločnosť MH Development v rámci úsporných opatrení a znižovania výdavkov zlúčená so spoločnosťou MH Invest, s. r. o.

Firme Mertimex boli vystavené až tri faktúry

O možnom konflikte záujmov informoval podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. „V centrálnom registri zmlúv bola zverejnená zmluva o prenájme vozidla uzavretá medzi MH Development a obchodnou spoločnosťou Mertimex. MH Development si v nej prenajal auto na celý rok 2013 s mesačným nájomným vo výške 1 200 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH),“ priblížil.

Za rok to predstavuje viac ako 14 tisíc eur, čo je podľa Beblavého suma, za ktorú si možno poľahky kúpiť štandardné auto bez nutnosti prenájmu.

Konflikt záujmov v zmluve o prenájme vozidla spočíva podľa Beblavého v tom, že konateľ MH Development Košecký je v spoločnosti Mertimex jediným spoločníkom. „Zmluvu tak uzatvoril sám so sebou a prostredníctvom nej sa obohatil z verejných peňazí,“vysvetlil Beblavý.

Sám so sebou obchodoval aj Jozef Medveď

„Pokiaľ by sa nepreukázal právny podklad pre tieto faktúry, mohlo by ísť o bezdôvodné obohatenie,“ vyhlásil Beblavý. Preto požiadal v pondelok listom ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa, aby Košeckého z funkcie odvolal.

Beblavý podobne koncom augusta upozornil na konflikt záujmov predsedu predstavenstva Burzy cenných papierov Jozefa Medveďa, ktorý obchodoval sám so sebou. Burza mu totiž prenajala služobné vozidlo od firmy Vanys. Práve v nej je Medveď jediným akcionárom. Po zverejnení tejto informácie mimoriadne valného zhromaždenie burzy Medveďa odvolalo.

Spoločnosť MH Development, s.r.o.

, sa zaoberá prenájmom nehnuteľností, obstarávateľskými službami spojenými so správou nehnuteľností. Základné imanie firmy je vo výške 38,704 milióna eur, pričom podiel v nej má Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Beblavý