Letisko Košice ohlásilo rekordné množstvo cestujúcich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Malajzia lietadlo
Piloti malajského stroja vypli komunikačné systémy manuálne. Záhadu sa snažia rozpliesť americkí vyšetrovatelia. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) – Košické letisko vybavilo za deväť mesiacov tohto roka 299 039 cestujúcich a ich počet medziročne vzrástol o 54 percent. Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva druhého najväčšieho domáceho letiska Karl Dandler očakáva, že za celý tento rok prekonajú hranicu 350 tisíc pasažierov.

Ako letisko informovalo na svojom webe, dôvodom nárastu vybavených cestujúcich bola silná letná sezóna, mimoriadne úspešná pravidelná linka spoločnosti Wizz Air do Londýna/Lutonu a tiež stabilná prevádzka liniek vlajkových dopravcov na košickom letisku – Austrian Airlines a České aerolínie.

Letisko zaznamenalo tridsať percentný nárast

Počas tohtoročnej letnej sezóny letisko v Košiciach vybavilo v charterovej preprave 119 920 ľudí. Znamená to 30-percentný nárast oproti minulému roku a rekordné množstvo v doterajšej histórii letiska. V porovnaní s doposiaľ najúspešnejšou letnou sezónou v roku 2011 je to o 15 percent viac.

Letisko v letnej sezóne vybavilo spolu 441 charterových letov do a z desiatich krajín. Prvé lietadlo do egyptskej Hurghady odletelo 24. mája a posledný charterový airbus priletel z tureckej Antalye 1. októbra.

Cestovné kancelárie pripravili lety z Košíc do sedemnástich, prevažne stredomorských destinácií. Najžiadanejšia bola tradične Antalya s vyše 40 tisíc cestujúcimi, o bulharský Burgas malo záujem 25 tisíc a tuniský Monastir 10 tisíc cestujúcich. Charterové lety smerovali aj do letovísk Ajaccio, Cagliari, Catania, Enfidha, Heraklion, Hurghada, Korfu, Kos, Lamezia Terme, Malaga, Olbia, Rijeka, Rhodos a Ercan.

V najsilnejší deň vybavili takmer štyritisíc klientov

Najsilnejším dňom na košickom letisku v tomto roku bol 29. júl, keď vybavili pätnásť letov s 3 987 cestujúcimi. „Intenzívne sa zaoberáme myšlienkou celoročných charterových letov do jednej z destinácií v Egypte a letným spojením do Chorvátska,“ priblížil šéf marketingu letiska Juraj Toth. „Sme presvedčení, že oba tieto projekty majú reálne predpoklady na úspech a intenzívnou spoluprácou všetkých zainteresovaných subjektov – cestovných kancelárií, leteckých spoločností a letiska – sa nám podarí ich zrealizovať,“ dodal.

České aerolínie (ČSA) prevádzkujú priamu pravidelnú linku z Košíc do Prahy dvanásťkrát v týždni a tiež lety do českej metropoly s pristátím v Bratislave šesťkrát týždenne. Austrian Airlines spájajú Košice s Viedňou desaťkrát a nízkonákladové aerolínie Wizz Air s Londýnom/Lutonom sedemkrát za týždeň.

Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s.

bola založená v máji 2004, eviduje základné imanie 31,141 mil. eur. Väčšinovým, 66-percentným vlastníkom košického letiska je spoločnosť KSC Holding, a. s., v ktorej má rozhodujúci vplyv Letisko Viedeň. Štát vlastní cez ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 34 % akcií.

Pôvodné vojenské letisko v Košiciach bolo zriadené v roku 1920 a neskôr slúžilo aj pre civilné lety. Československé aerolínie sprevádzkovali linku z Bratislavy do Košíc v máji 1924. Výstavba terajšieho letiska sa začala v roku 1950 za mestskou časťou Barca a o tri roky bola odovzdaná vzletová a pristávacia dráha v dĺžke 2-tisíc metrov.

V roku 1955 bola zavedená priama linka Praha – Košice, ktorá mala prezývku východoslovenský expres. Vzletová a pristávacia dráha bola v rokoch 1974 až 1977 predĺžená o 1 100 metrov. Nový terminál otvorili v roku 2004 a vybavovaciu plochu rozšírili v roku 2007.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Letisko Košice