Ukrajina zaplatí za plyn, dohodla sa s Ruskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BERLÍN 30. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajina zaplatí za ruský plyn v štvrtom kvartáli tohto roka 378 dolárov za tisíc kubických metrov, pričom v nasledujúcom štvrťroku by mala jeho cena klesnúť na 365 dolárov za tisíc metrov kubických. Informovala o tom tlačová agentúra Ria s odvolaním sa na vyjadrenia jedného z predstaviteľov ministerstva energetiky, ktorý tým potvrdil skoršie vyhlásenia ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka.

Rusko a Ukrajina sa tak snažia urovnať cenový spor po tom, ako Moskva v júni stopla Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na uhradení dlhu Kyjeva za odobratý plyn.

Vlani Moskva znížila Kyjevu cenu za plyn na 268,50 dolára za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou.

Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 dolárov za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Odchádzajúci predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Durao Barroso vo štvrtok povedal, že je presvedčený, že Európska únia úspešne sprostredkovala dohodu o dodávkach plynu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Barroso povedal v čase, keď sa pripravuje v piatok po 10 rokoch odísť z čela EK, že je rád, že je stále vo funkcii, pretože „komisia zjavne sprostredkovala plynovú dohodu medzi Kyjevom a Moskvou“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Janukovyč