Ceny ropy a zlata išli nadol, stláčal ich rastúci dolár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 31. októbra (WEBNOVINY) – Ceny ropy vo štvrtok poklesli. Dôvodom je posilnenie amerického dolára. Ten vzrástol, keďže investori stavili na to, že úrokové sadzby v USA stúpnu skôr, než sa čakalo. Tento predpoklad podporujú aj správy o raste americkej ekonomiky.

Decembrové dodávky britskej ropy Brent zlacneli o 88 centov na 86,24 USD za barel. Ceny americkej ropy klesli o 1,08 percenta na 81,12 USD za barel.

V podobnom duchu sa nieslo aj obchodovanie so zlatom. Ceny tohto kovu vo štvrtok klesli v reakcii na očakávania skoršieho rastu úrokových sadzieb v USA. Pod pokles cien zlata sa podpísali aj informácie o raste americkej ekonomiky. Zmenšenie obchodného deficitu a rast výdavkov na obranu podporili ekonomický rast USA v treťom štvrťroku.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období júla až septembra medziročne posilnil o 3,5 percenta. Prekonal tak očakávania ekonómov, ktorí predpovedali, že hospodárstvo USA sa zväčší o 3 percentá.

Hoci tempo rastu podnikateľských investícií, bytovej výstavby a spotrebiteľských výdavkov sa v porovnaní s druhým štvrťrokom spomalilo, všetky tieto segmenty prispeli k rastu HDP. Spotová cena zlata do 19:16 GMT poklesla o 1,1 percenta na 1 198,70 USD za uncu. Cena zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy klesla o 26,30 USD na 1 198,60 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať