Hnacím motorom rastu VÚB boli úvery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
* zľava platná len pre Flexipôžičku na bývanie, nie je možná kombinácia oboch zliav pri jednom úvere Foto: VÚB, a.s.

BRATISLAVA 31. októbra (WBN/PR) – Skupina VÚB, člen medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, zvýšila počas prvých deviatich mesiacov roka svoj čistý zisk medziročne o 4,8 % na 114,6 mil. eur. K výsledku výrazne prispel nárast úverového portfólia o takmer 9 %.

Intenzívna práca v komerčnej oblasti priniesla skupine VÚB v prvých troch kvartáloch roka 2014 medziročný nárast objemu úverov o 8,6 % na úroveň 8 mld. eur. Úverové portfólio rástlo vyvážene v retailovej i korporátnej oblasti. „Aj keď nízke úrokové sadzby priniesli na trh mimoriadne silnú konkurenciu, vnímame to ako príležitosť výhodne financovať potreby našich klientov. Rast retailových úverov, ktorý sme dosiahli, je jasným dôkazom, že VÚB dokáže pružne reagovať na potreby slovenských domácností rovnako v oblasti nových úverov, ako aj pri refinancovaní,” povedal Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Skupina VÚB zvýšila aj objem vkladov klientov o 2,4 % na 8 mld. eur. Udržiava si tak kvalitnú mieru likvidity vyjadrenú pomerom úverov ku vkladom na úrovni 85,9 % (vrátane emitovaných dlhových cenných papierov), čo jej umožňuje ďalej podporovať rast slovenskej ekonomiky prostredníctvom nových úverov domácnostiam, firmám či samosprávam.

Prevádzkové výnosy skupiny VÚB stúpli medziročne o 3,3 % na 408,6 mil. eur. Tento priaznivý výsledok podporili hlavne čisté úrokové výnosy, ktoré vďaka rastu objemu úverov a optimalizácii úrokových nákladov narástli o 3,8 %. Pozitívny vplyv na výnosy mal aj čistý výsledok z finančných operácií s 16,8 %-ným medziročným rastom. Aj navzdory negatívnemu vplyvu novej legislatívy súvisiacej s poplatkami pri hypotekárnych a spotrebných úveroch dosiahli výnosy z poplatkov a provízií mierny nárast o 0,1 %.

Prevádzkové náklady očistené od bankového odvodu a odvodu do Fondu ochrany vkladov (znovu zavedeného v roku 2014) rástli v súlade s nárastom aktivít a dosiahli úroveň 170,8 mil. eur. Skupina VÚB si naďalej udržiava vynikajúcu prevádzkovú efektívnosť s pomerom nákladov a výnosov na úrovni 41,79 %.

Zisk pred zdanením dokázala skupina medziročne zvýšiť o 4,4 % na 146,4 mil. eur aj napriek dopadom bankového odvodu a odvodu do Fondu ochrany vkladov. Jej čistý zisk stúpol o 4,8 % na 114,6 mil. eur.

Kapitálová primeranosť skupiny VÚB dosiahla ku koncu tretieho štvrťroka 16,74 %, čo je vysoko nad štandardom stanoveným regulátorom (8 %).

Do skupiny VÚB patrí VÚB banka a jej 100 %-né dcérske spoločnosti Consumer Finance Holding, VÚB Factoring a VÚB Leasing. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa i VÚB Generali DSS (podiel 50 %) a VÚB Asset Management (podiel 40,55 %).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka