Analytici mierne navýšili odhad rastu slovenskej ekonomiky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ECB, euro
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Slovenské hospodárstvo v tomto roku reálne porastie o 2,4 percenta. Odhadujú to analytici komerčných bánk oslovení v októbri v rámci pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS).

Mierne tak navýšili svoj predchádzajúci odhad tohtoročného hospodárskeho rastu zo septembra o 0,1 percentuálneho bodu. V budúcom roku by mala ekonomika krajiny len mierne zrýchliť na 2,6 percenta. Odhady bankových analytikov pre budúci rok sa tak oproti septembru, kedy ich znížili o 0,3 percentuálneho bodu, nezmenili.

Analytici bankových domov pritom stále veria, že napriek aktuálnemu vývoju cenovej hladiny na hranici deflácie a priemernému deväťmesačnému medziročnému poklesu cien o 0,1 percenta, budú ku koncu roka ceny predsa len stúpať. Koncoročnú infláciu v tomto roku odhadujú podľa národnej metodiky na úrovni 0,3 percenta a podľa harmonizovanej metodiky Európskej únie vo výške 0,4 percenta.

Pre rok 2015 predpovedajú zrýchlenie rastu cien, ktorý by mal v závere roka dosiahnuť 1,7 percenta podľa harmonizovaného indexu, resp. 1,6 percenta podľa národnej metodiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať