Rusko neočakávane prudko zvýšilo úrokové sadzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko
Foto: SITA/AP

MOSKVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Ruská centrálna banka na svojom piatkovom zasadaní v reakcii na vysokú infláciu zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 150 bázických bodov.

Týždňová minimálna aukčná repo sadzba sa tak dostala na úroveň 9,5 %. Celkovo ju Ruská centrálna banka v tomto roku zvýšila o 400 bázických bodov. Piatkové zvýšenie úrokov v Rusku bolo výraznejšie, ako očakávali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters. Odhadovali totiž, že banka ich zdvihne o 50 bázických bodov.

Ruská centrálna banka je pod tlakom, aby chránila hodnotu oslabujúceho rubľa. Ruská mena od polovice tohto roka oproti doláru stratila približne 20 percent. Považuje sa to za výsledok klesajúcich cien ropy a západných sankcií voči Rusku pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze.

„Ak sa zlepšia vonkajšie podmienky a nastane trvalý trend oslabovania inflácie a inflačných očakávaní, ruská centrálna banka bude pripravená začať uvoľňovanie menovej politiky,“ uviedla banka vo vyhlásení.

Centrálna banka vyjadrila znepokojenie z inflácie, ktorá stúpa v dôsledku slabšieho rubľa a zákazu dovozu väčšiny západných potravín. Tento zákaz importu je odvetným opatrením voči západným sankciám.

Banka uviedla, že inflácia k 27. októbru stúpla na 8,4 percenta a nad hranicou 8 percent zostane do konca prvého štvrťroka budúceho roka. Banka očakáva, že ekonomický rast Ruska bude v štvrtom kvartáli 2014 a prvom štvrťroku 2015 v blízkosti nuly.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ruská centrálna banka