Slovenské banky by v teste ECB obstáli aj bez zisku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Pri hypotetickom scenári, ak by slovenské banky od roku 2008 netvorili žiadny zisk, resp. by celý zisk prevádzali akcionárom, trojica najväčších bánk by v testovaní Európskej centrálnej banky (ECB) aj tak prešla.

Primeranosť vlastných zdrojov by stačila

Ako ďalej vyplynulo z analýzy Slovenskej bankovej asociácie, primeranosť vlastných zdrojov slovenských bánk pri hypotetickom scenári bez ziskov by sa znížila vo všetkých troch bankách pod mediánovú hodnotu 11,8 %. Všetky tri banky by však v tejto fáze komplexného hodnotenia mali podľa asociácie primeranosť vyššiu, ako bola stanovená minimálna hodnota 8 %.

Zaujímavý výsledok by Slovensko v hypotetickom scenári dosiahlo podľa vyjadrení bankovej asociácie v hodnotení krajín, kde by skončilo na treťom mieste od konca. Predbehlo by len Taliansko a Cyprus. Vyššiu primeranosť vlastných zdrojov by po hodnotení kvality aktív malo dokonca aj Grécko. V skutočnosti pri nepriaznivom scenári záťažového testu Slovensko medzi krajinami obsadilo štvrté miesto.

Banky sú konzervatívne a tvoria zisk

Z výsledkov komplexného hodnotenia, ktoré vykonala Európska centrálna banka na vzorke 130 bánk eurozóny vyplynulo, že tri najväčšie slovenské banky sú vo výbornej finančnej kondícií.

Slovenská sporiteľňa pri nepriaznivom scenári záťažového testu skončila medzi 130 bankami ako 11. v poradí, VÚB banka na 17. mieste a Tatra banka na 34. mieste. Pri nepriaznivom scenári dosiahla Slovenská sporiteľňa úroveň ukazovateľa kapitálovej primeranosti 19,51 %, VÚB banka mala 13,82 % a Tatra banka 11,68 %.

Hlavným dôvodom dobrého finančného zdravia slovenských bánk je podľa bankovej asociácie popri konzervatívnom bankovom modeli a obozretnom bankovom dohľade aj schopnosť bánk tvoriť zisk.

Len od roku 2008 do roku 2012 viac ako polovica zisku vytvoreného bankami na Slovensku ostala na Slovensku a posilnila vlastné zdroje finančných inštitúcií. Aj vďaka tomu v súčasnosti banky podľa asociácie dosahujú vysokú úroveň primeranosti vlastných zdrojov a excelujú v záťažových testoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať