Ceny bývania na Slovensku rástli, najviac v Košickom kraji

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bytovka
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran.

BRATISLAVA 8. novembra (WEBNOVINY) – Priemerná cena nehnuteľností na bývanie v treťom štvrťroku rástla. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) stúpla o štyri eurá za meter štvorcový na úroveň 1215 eur za meter štvorcový. K miernemu zvýšeniu priemernej ceny bývania viac prispel rast priemernej ceny domov, ako priemernej ceny bytov. V medziročnom porovnaní však boli priemerné ceny nehnuteľností na bývanie stále nižšie o 0,4 percenta.

Priemerná cena bytov sa v treťom kvartáli tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom opäť takmer nezmenila, keď bola na úrovni 1 289 eur za meter štvorcový. Podľa centrálnej banky to tiež potvrdzuje aktuálnu stagnáciu priemernej ceny bytov. Z dlhodobého pohľadu je aktuálna priemerná cena bytov o viac ako 2 percentá nad jej dlhodobým priemerom a priemerná cena domov je zhruba o 1,5 percenta pod jej dlhodobým priemerom.

Peniaze
Foto: Shutterstock

Z regionálneho pohľadu bol aj v treťom štvrťroku vývoj priemerných cien bývania diferencovaný, ale zmeny cien boli v jednotlivých slovenských krajoch v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom relatívne malé. „Len v dvoch krajoch sa priemerná cena bývania znížila, pričom najviac v Žilinskom kraji o 14 eur za meter štvorcový. Najviac sa zvýšila priemerná cena domov a bytov v Košickom kraji o 12 eur na meter štvorcový,“ píše sa v komentári menového úseku Národnej banky Slovenska.

V troch slovenských krajoch, Prešovskom, Trenčianskom a Trnavskom, je aktuálne priemerná cena bývania pod jej dlhodobým priemerom. „Najvýraznejšie pod dlhodobým priemerom je priemerná cena domov a bytov v Prešovskom kraji o 3,4 %. Na druhej strane z dlhodobého hľadiska sú aktuálne najviac „nadhodnotené“ priemerné ceny bývania v Košickom kraji o 7,7 %, Banskobystrickom kraji o 6,9 % a v Žilinskom kraji o 6,7 %,“ uvádza sa v komentári.

V sledovanom období sa opäť mierne zlepšila dostupnosť bývania vo väčšine slovenských krajov aj napriek tomu, že až v šiestich z nich rástla priemerná cena bývania. Dôvodom bol podľa analytikov menového úseku centrálnej banky relatívne rýchlejší rast pracovných príjmov ako bol rast priemernej ceny domov a bytov. Za priemernú hrubú mesačnú mzdu sa pritom dalo v treťom kvartáli kúpiť zhruba od 0,79 metrov štvorcových obytnej plochy v Bratislavskom kraji až po 1,41 metrov štvorcových obytnej plochy v Nitrianskom kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať