OECD odhaduje Slovensku rýchly rast a nižšiu nezamestnanosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kríza, peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Séria aktualizácie prognóz pre slovenské hospodárstvo pokračuje. Po utorňajšej predikcii Európskej komisie zverejnila nové dáta aj Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), ktoré prišiel na Slovensko odprezentovať samotný šéf organizácie José Ángel Gurría.

Slovensko pritom podľa odhadov OECD v tomto roku porastie o 2,6 %, v budúcom roku hospodársky rast zrýchli na 2,8 % a v roku 2016 na 3,4 %. Zároveň očakáva aj pokles nezamestnanosti na 12,8 % v roku 2015 a následne na 12,2 % o rok neskôr. Ceny sa podľa OECD v tomto roku na Slovensku medziročne nezmenia, v budúcom roku už by harmonizovaná inflácia mala dosiahnuť 1,2 % a v roku 2016 by mal rast cien zrýchliť na 1,6 %.

Organizácia odporúča zlepšovať efektivitu výberu daní

Rokovanie 131. schôdze vlády SR
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Gurría v stredu po stretnutí s premiérom Robertom Ficom však hovoril aj o tradičných odporúčaniach OECD pre slovenskú ekonomiku. Sú medzi nimi aj také, ktoré sa pravidelne opakujú. Okrem iného organizácia odporúča naďalej zlepšovať efektivitu výberu daní, zefektívniť výber dane z nehnuteľností a taktiež zaviesť environmentálne dane.

Rezervy na Slovensku vidí aj v efektivite verejnej správy, či vo vzdelávaní. Práve zlepšenie systému vzdelávania je pritom podľa Gurríu podstatné pre boj s nezamestnanosťou, ktorá na Slovensku napriek poklesu zostáva naďalej vysoká a to najmä medzi mladými ľuďmi a ľuďmi s nízkou kvalifikáciou.

Slovensko by podľa OECD malo viac zabojovať aj s vysokými regionálnymi rozdielmi. Tento problém podľa Gurríu ukazuje aj skutočnosť, že kým Bratislava patrí v Európe medzi najbohatšie regióny, druhý najbohatší slovenský región, západné Slovensko, sa nachádza v tomto poradí až v tretej stovke. Výzvou pre Slovensko je takisto aj boj so starnutím obyvateľstva.

Premiér si vypočul slová chvály

Premiér Robert Fico si však od šéfa OECD v stredu vypočul aj slová chvály. Tie smerovali najmä na výsledky boja s hospodárskou krízou. Gurría chváli, že vláde sa darí udržiavať v porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únie solídny rast, zvyšuje sa produktivita a darí sa aj v konsolidácii verejných financií. Napriek tomu však Gurría dodáva, že Slovensko musí naďalej tvrdo pracovať, pretože jeho pozícia ako malej otvorenej ekonomiky v prostredí slabnúcich obchodných partnerov je náročnejšia.

„Moje posolstvo je gratulácia. Urobili ste veľa roboty v zložitom prostredí, ale rovnako stále zostáva množstvo práce urobiť. Počítajte s OECD pri príprave lepších politík pre lepší život na Slovensku,“ povedal na záver stredajšej tlačovej konferencie s premiérom Robertom Ficom José Ángel Gurría.

Podľa spomínanej utorňajšej prognózy Európskej komisie Slovensko v tomto roku porastie mierne rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Hospodárske oživenie v budúcom roku bude však naopak pomalšie. Hospodársky rast Slovenska by mal podľa Bruselu v tomto roku dosiahnuť 2,4 %.

Svoje očakávania z jari tak komisia navýšila o 0,2 percentuálneho bodu. Prognózu rastu slovenskej ekonomiky na budúci rok však naopak znížila o 0,6 percentuálneho bodu na 2,5 %. Komisia pridala aj predikciu na rok 2016, kedy by malo slovenské hospodárstvo stúpnuť o 3,3 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angel GurríaJosé Ángel GurríaRobert Fico
Firmy a inštitúcie OECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj