V okrese Zvolen vzniknú stovky nových pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Strojárne
Foto: SITA/Jano Šperka

OSTRÁ LÚKA 8. novembra (WEBNOVINY) – Zhruba 60 pracovných miest vytvorí do konca tohto roka strojárska firma Kovaco, spol. s r. o., Veľká Lehota vo svojom novom závode, ktorý zriadila v budove bývalej plničky minerálnej vody Ostrolúcka v Ostrej Lúke v okrese Zvolen.

Ako v piatok na oficiálnom otvorení prevádzkarne uviedol konateľ firmy Kovaco Juraj Kovačič, priestory s celkovou výrobnou plochou 2 500 štvorcových metrov firma nadobudla začiatkom júla a doteraz tam investovala 4,3 milióna eur.

Zvyšujúce sa požiadavky z východných trhov

Do konca roku 2016 plánujeme celkové investície vo výške 10 miliónov eur a počet zamestnancov dovtedy plánujeme zvýšiť na 300. Rovnako plánujeme rozšíriť výrobnú plochu nového areálu až na 5-tisíc štvorcových metrov,“ uviedol Kovačič.

Druhý konateľ firmy Kovaco Ľuboš Brieška informoval, že dôvodom otvárania nového závodu je potreba rozšíriť výrobu pre zvyšujúce sa požiadavky odberateľov hlavne z východných trhov. Pre Ostrú Lúku sa rozhodli z dôvodu, že sa im tam podarilo zohnať výhodné, už postavené priestory. „Nemuseli sme rozširovať výrobnú plochu novou výstavbou, čiže máme pripravenú výrobnú plochu a môžeme okamžite nasadiť technológiu a ďalej rozširovať výrobu,“ povedal Brieška.

Otvorenia sa zúčastnil aj Robert Fico

Firma Kovaco vyrába hlavne prídavné zariadenia pre stavebné a poľnohospodárske stroje, zváracie polohovadlá a špeciálne priemyselné manipulátory. Svoje produkty predáva v 15 štátoch, z toho zhruba 80 percent vyváža podľa Briešku do Ruska. Tržby z ich predaja dosahujú päť miliónov eur za rok. Aktuálne zamestnáva vyše 60 ľudí v závode vo Veľkej Lehote v okrese Žarnovica.

Na piatkovom otvorení nového závodu firmy Kovaco v Ostrej Lúke sa zúčastnil aj premiér Robert Fico, podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková a ďalší predstavitelia štátu i regionálnej a miestnych samospráv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana LaššákováRobert Fico