Japonci chcú ruský plyn, Gazprom zvažuje nový plynovod

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juzny prud plyn plynovod
Trubice plynovodu Južný prúd. Foto: SITA/AP

MOSKVA 10. novembra (WEBNOVINY) – Ruský energetický gigant Gazprom skúma možnosti výstavby plynovodu, ktorý by prepravoval surovinu z ďalekého východu krajiny do Japonska. Uviedol to v pondelok generálny riaditeľ spoločnosti Alexej Miller.

Plynovod by mal viesť po morskom dne na ostrov Hokkaido a prípadne až do Tokia, povedal Miller v Pekingu, kde sa zúčastňuje na fóre o hospodárskej spolupráci v ázijsko-tichomorskom regióne. S iniciatívou podľa neho vyšla japonská strana a Gazprom na ňu zatiaľ oficiálne nereagoval, uviedla agentúra Interfax.

O výstavbe plynovodu, ktorý by prepojil obe krajiny, sa diskutuje už desaťročia. Projektu stojí v ceste viacero prekážok vrátane sporu o japonské ostrovy obsadené Ruskom na konci druhej svetovej vojny, pre ktorý Moskva a Tokio doteraz nepodpísali formálnu mierovú zmluvu. Japonský denník Nikkei minulý mesiac informoval, že Rusko navrhlo výstavbu plynovodu, ktorý by prepravoval zemný plyn z ďalekého východu krajiny na sever Japonska.

Presmerovaním časti exportu do ázijských krajín ako Japonsko a Čína môže Gazprom znížiť závislosť na Európe, kde dovozy z Ruska pokrývajú zhruba tretinu spotreby plynu. Snahám o diverzifikáciu dodávok však bránia medzinárodné sankcie, ktoré na Moskvu pre jej rolu v ukrajinskej kríze uvalilo aj Japonsko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať