KDH vytiahlo ďalší prípad tunelovania, konkuruje nákupu CT

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 10. novembra (WEBNOVINY) – Nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici má podľa KDH konkurenta, ktorý ho však prevyšuje. KDH poukazuje na ďalší tender, tentoraz na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Strana sa odvoláva na podnet, ktorý dostala. Podľa neho mala fakulta kúpiť v auguste tohto roka 1,5-teslovú magnetickú rezonanciu (MRI) značky Siemens za tri milióny eur, prístroj predala univerzite spoločnosť Pharma Group, a.s. so sídlom vo Veľkých Levároch.

Uhliarik poukazuje na ďalší dôkaz tunelovania

„Pýtam sa, prečo opäť nejaký sprostredkovateľ s províziou, ktorá je skutočne v tomto prípade mega províziou a väčšia ako v prípade piešťanského CT,“ uviedol Uhliarik. Ten províziu odhaduje v rozpätí od jedného do dvoch miliónov eur. Poukazuje na to, že Masarykova univerzita v Brne kúpila dvojnásobne výkonnejší prístroj za 1,9 milióna eur.

Aj týmto nákupom sa chcú opoziční poslanci zaoberať na mimoriadnom parlamentnom zdravotníckom výbore, i keď univerzita spadá pod ministerstvo školstva. Uhliarik však tvrdí, že ide o ďalší dôkaz tunelovania v slovenskom zdravotníctve.

Prístroj nebude na bežnú prax

Lekárska fakulta (LF) UPJŠ v reakcii na informácie strany KDH vysvetľuje, že prístroj nekúpila ona, lebo nemá právnu subjektivitu, ale tender vyhlásila univerzita. UPJŠ konštatuje, že verejné obstarávanie bolo v súlade so zákonom a celý postup bol odsúhlasený Agentúrou rezortu školstva pre štrukturálne fondy.

S víťazným uchádzačom bola podpísaná zmluva, samotný nákup sa ešte nezrealizoval. Univerzita podotýka, že ešte predtým, ako sa uchádzala o eurofondy na tento projekt, požadovalo jej vedenie zdôvodnenie potreby nákupu tohto prístroja ako výskumnej infraštruktúry. „Z tohto dôvodu sa uskutočnilo osobitné rokovanie so zástupcami LF, ktorí deklarovali potrebu podpory projektu a následne pripravili špecifikáciu prístroja MR pre verejné obstarávanie,“ uvádza univerzita.

PR manažérka LF UPJŠ Jaroslava Oravcová vysvetľuje, že prístroj nebude slúžiť na bežnú klinickú prax. „Jeho účelom je realizácia náročného klinického vedeckého výskumu, čo sa odráža vo vystupňovaných nárokoch na hardvérové a softvérové vybavenie prístroja. Porovnávať rôzne prístroje bez podrobnej technickej špecifikácie považujeme za nekorektné a zavádzajúce,“ uviedla Oravcová.

Figeľ na pomoc vyzval občanov

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa aj aktuálna mimoriadna schôdza na odvolanie premiéra Roberta Fica napomáha odhaľovať súvislosti.

„Už tretí deň rokovania odhaľuje, ako sa veľmi špecifickým a konkrétnym modelom vo verejnom obstarávaní dajú zneužívať či štátne alebo európske financie na nekalé a rozsiahle obohacovanie,“ vyhlásil Figeľ.

Ten zároveň vyzval občanov, aby pomáhali pri odhaľovaní takýchto prípadov a stransparentňovaní pomerov nielen v zdravotníctve, ale aj v iných rezortoch.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia