Únia chce pomôcť Ukrajine, možno sprísni sankcie proti Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BERLÍN 11. novembra (WEBNOVINY) – Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie na budúcotýždňovom stretnutí v Bruseli prediskutujú možné posilnenie sankcií proti Rusku, ako aj spôsoby pomoci Ukrajine. V utorok to v Berlíne povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová.

Európska únia a Spojené štáty americké uvalili na Rusko hospodárske sankcie po marcovom ovládnutí ukrajinského polostrova Krym Moskvou. Sankcie poškodili ruskú ekonomiku a zasiahli aj západných exportérov, ktorí sa angažujú na tamojšom trhu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dominantnou témou bude pomoc Ukrajine

Východoukrajinský Doneck bol v nedeľu terčom najhoršieho ostreľovania a bombardovania za posledné mesiace. Mogheriniová preto už v pondelok vyzvala Rusko, aby zabránilo ďalšiemu presunu bojovníkov, zbraní a vojenskej techniky na východ Ukrajiny. Malo by tiež využiť svoj vplyv na proruských separatistov v záujme dodržiavania dohody o prímerí uzavretej začiatkom septembra v Minsku.

„Budúci týždeň budeme mať v pondelok v Bruseli ministerské stretnutie a bude sa diskutovať, avšak nielen o tom, či zvýšiť sankcie, ale predovšetkým o spôsoboch podpory Ukrajiny v týchto ťažkých časoch,“ uviedla Mogheriniová na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým šéfom diplomacie Frankom-Walterom Steinmeierom. Existujúce sankcie majú na ruské hospodárstvo evidentne „veľmi vážny“ dopad, poznamenala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku.

Centrálna banka Ruska zhoršila výhľad ekonomiky

Ruská centrálna banka očakáva, že sankcie Západu voči Rusku ostanú v platnosti do konca roku 2017. Banka tiež v pondelok zhoršila výhľad ekonomiky, ktorá by mala v roku v roku 2015 stagnovať a v roku 2016 si pripísať rast iba o 0,1 percenta.

Nepriaznivá prognóza odráža dopad dvoch hlavných externých šokov, ktorými sú protiruské sankcie a klesajúce ceny ropy. Ešte v septembri centrálna banka predpokladala, že ruská ekonomika v budúcom roku posilní o jedno percento a v roku 2016 vzrastie až o dve percentá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Federica Mogheriniová