Hospodárstvo Slovenska rastie rýchlejšie ako priemer Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka sr
Foto: SITA

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v treťom štvrťroku v porovnaní s druhým kvartálom podľa predbežného odhadu posilnil o 0,2 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,3 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Medzikvartálny hospodársky rast sa tak zrýchlil, keďže v druhom štvrťroku oproti obdobiu januára až marca ekonomika eurozóny vzrástla o 0,1 percenta a v rámci celej EÚ posilnila o 0,2 percenta.

Slovenské hospodárstvo rástlo rýchlejšie

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa hospodárstvo Európskej menovej únie v treťom kvartáli podľa sezónne upravených údajov zväčšilo o 0,8 percenta a ekonomika celej EÚ posilnila o 1,3 percenta. Medziročné tempo hospodárstva eurozóny aj celej EÚ tak bolo na rovnakej úrovni ako v druhom štvrťroku, kedy sa tiež zväčšili o 0,8 percenta a 1,3 percenta.

Slovenské hospodárstvo v období júla až septembra medzikvartálne aj medziročne rástlo rýchlejšie ako bol priemer za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Ekonomika SR totiž v treťom štvrťroku oproti druhému kvartálu vzrástla o 0,6 percenta a v porovnaní s júlom až septembrom minulého roka sa zväčšila o 2,5 percenta.

Medziročne najviac oslabil HDP Veľkej Británie

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa v treťom štvrťroku medzikvartálne zmenšil iba HDP Cypru (-0,4 percenta) a Talianska (-0,1 percenta). Najviac medzikvartálne vzrástla ekonomika Rumunska (1,9 percenta), Poľska (0,9 percenta) a Grécka a Veľkej Británie (zhodne 0,7 percenta).

Medziročne oslabil iba HDP Cypru (-2 percenta), Talianska (-0,4 percenta) a Fínska (-0,3 percenta). Najvýraznejšie posilnilo hospodárstvo Poľska (3,4 percenta), Rumunska (3,3 percenta), Maďarska (3,1 percenta) a Veľkej Británie (tri percentá).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať