Prešovskej nemocnici hrozí redukcia lôžok, JIS-ku asi zrušia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Otvorenie Detskej kliniky
Pohľad na zariadenie zrekonštruovanej Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP pri príležitosti jej znovuotvorenia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PREŠOV 14. novembra (WEBNOVINY) – Vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove hrozí zrušenie jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) pre deti a redukcia lôžok. Detských pacientov v kritickom stave majú voziť do Košíc. S touto informáciou ako prvý vyšiel denník Korzár. Dôvodom je nedostatok lekárov.

Hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková pre agentúru SITA v piatok uviedla, že takéto riešenie plánujú so začiatkom od 1. decembra, pôjde o dočasný stav a v prípade, že sa dovtedy nepodarí zvýšiť počet pediatrov, vedenie nemocnice rozhodlo, že počet lôžok na pediatrii sa bude redukovať iba o jednu tretinu a nie o polovicu, ako to pôvodne zamýšľali.

V oficiálnom stanovisku prešovskej fakultnej nemocnice sa uvádza, že poddimenzovaná situácia na pediatrii vznikla tým, že až štvrtina lekárov so špecializáciou v odbore pediatria je momentálne uznaná ako dlhodobo práceneschopná.

Nízky stav lekárov znemožnil plnú prevádzku oddelenia

Nemocnica má vo svojom evidenčnom stave osem lekárov so špecializáciou v odbore pediatria, z toho sú dvaja vypísaní na dlhodobú PN (jeden so začiatkom od 2. októbra, druhý od 3. novembra), ďalšie dve lekárky „z titulu ustanovení Zákonníka práce sa nezúčastňujú na zabezpečení ústavnej pohotovostnej služby”. Cenková vysvetlila, že sa to týka matiek, ktoré majú malé dieťa a Zákonník práce ich chráni, že nemusia nastúpiť do nočnej pohotovostnej služby.

Momentálny nízky stav lekárov na pediatrii zapríčinil, že vedenie nemocnice nemôže zabezpečiť prevádzku oddelenia pediatrie v plnom rozsahu „s ohľadom na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pacienta”, píše sa v stanovisku.

Nemocnica nemá odborne spôsobilý personál

Cenková zdôraznila, že vzniknutá situácia je dočasná. Hneď ako sa personálna situácia na oddelení stabilizuje, nemocnica obnoví pôvodný počet lôžok a zabezpečí chod oddelenia v plnom rozsahu. Poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti nebude ohrozené. Vedenie nemocnice intenzívne hľadá ďalšieho pediatra.

V súvislosti s lôžkami JIS sa v oficiálnom stanovisku uvádza, že v dôsledku dlhodobých práceneschopností nemocnica nemá odborne spôsobilý zdravotnícky personál na pracovnej pozícii lekár, ktorý by garantoval poskytovanie tohto typu zdravotnej starostlivosti.

Uvedené dočasné riešenie sa nijako nedotkne žiadneho zo zamestnancov nemocnice a nikto nebude prepustený. Situácia sa týka oddelenia pediatrie, netýka sa Kliniky pediatrie ako výučbovej základne, jej fungovanie nie je nijako ohrozené ani obmedzené.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia