Nitriansky kraj nezmenil postoj k licencii pre RegioJet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlaková súprava RegioJet
Pohľad do interiéru nového vagónu Standard spoločnosti RegioJet, ktorý bude súčasťou súpravy jazdiacej na trati Bratislava - Košice. Vlakovú súpravu predstavili na košickej železničnej stanici. Košice, 8. október 2104. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) tvrdí, že nezmenil svoj postoj k vydaniu dopravnej licencie pre spoločnosť RegioJet na prevádzku diaľkovej autobusovej linky Bratislava – Nitra – Banská Bystrica. „Ani prvé stanovisko NSK k návrhu cestovného poriadku dopravcu zo 7. októbra nebolo súhlasné. Preto Bratislavský samosprávny kraj opätovne požiadal Nitriansky kraj o vyjadrenie,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa predsedu Nitrianskeho kraja Oľga Prekopová.

Nitriansky kraj v súlade so zákonom o cestnej doprave je podľa nej povinný prihliadať aj na záujem obcí, preto požiadal o vyjadrenie mesto Nitra. „Mesto Nitra sa 28. októbra vyjadrilo nesúhlasne, čo Nitriansky kraj rešpektoval a 3. novembra poskytol Bratislavskému kraju nesúhlasné stanovisko,“ dodala Prekopová.

Nitriansky kraj má obavy pre ohrozenie niektorých spojov

Nitriansky kraj v pôvodnom stanovisku zo 7. októbra nemal pripomienky k návrhu upraveného cestovného poriadku RegioJet. Vyslovil však obavy, že po vydaní licencie dopravcovi je vysoko pravdepodobné, že môže byť ohrozená existencia troch súčasných prímestských autobusových spojov Zlaté Moravce/Vráble – Nitra, Nitra – Sereď – Bratislava a Nitra – Bratislava.

„Zabezpečujú aj regionálnu dopravu v kraji. Nahradzujú tak v daných časových polohách služby vo verejnom záujme nášho kraja,“ uviedol v pôvodnom stanovisku Nitriansky kraj. Po zrušení týchto liniek by podľa kraja bolo potrebné zaviesť nové regionálne spoje vo verejnom záujme, ktorých stratu vykrýva kraj.

Jančura vidí snahu krajov a firiem nepustiť na trasu konkurenta

Uvedené linky prevádzkujú spoločnosti Arriva Nitra, a. s. a Turancar, s. r. o. Nitra. V druhom, spresnenom vyjadrení z 3. novembra Nitriansky kraj zaujal negatívne stanovisko k udeleniu licencie pre RegioJet s odvolaním sa na nesúhlas mesta Nitra.

Vlakový prepravca RegioJet, člen holdingu Student Agency, zatiaľ nemôže začať jazdiť autobusmi na nedotovanej trase z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice. Cestovné má byť značne nižšie oproti iným autobusovým spoločnostiam. Bratislavský kraj mu doteraz neudelil potrebnú licenciu, Nitriansky kraj totiž nesúhlasil s jej vydaním.

Bratislavský kraj podľa zákona o cestnej doprave môže vydať licenciu na zriadenie autobusovej linky len so súhlasom všetkých dotknutých krajov, teda Banskobystrického, Nitrianskeho a Trnavského. Majiteľ Student Agency Radim Jančura za tým vidí snahu krajov spolu s autobusovými spoločnosťami nepustiť na trasu konkurenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NSK Nitriansky samosprávny kraj (VÚC)RegioJet